Hlavní obsah

Meteorologové pro východ republiky zvýšili stupeň výstrahy před ledovkou

Novinky, jas

Meteorologové v úterý rozšířili varování před tvorbou ledovky. Vyšší stupeň nebezpečí hrozí na Vysočině, v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji. Chodci i řidiči by se měli mít na pozoru i na zbytku území.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Článek

„Očekáváme od severozápadu postupně déšť nebo déšť se sněhem, místy mrznoucí s tvorbou ledovky. Na Moravě a ve Slezsku může zpočátku i sněžit a bude se místy tvořit nová sněhová pokrývka,” očekávají meteorologové.

Oteplovat by se mělo začít v průběhu noci od jihozápadu a tvorba ledovky by alespoň v Čechách měla postupně ustávat.

„Mrznoucí déšť s tvorbou ledovky místy očekáváme v noci na středu a ve středu ráno zejména v severovýchodní polovině území. Na východě území může tvorba ledovky pokračovat až do středečních odpoledních hodin,” upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pozor si musí dávat řidiči i chodci. „Při silné ledovce hrozí nebezpečí četných úrazů a vysoké nehodovosti,” upozornili meteorologové.

Pokud bude déšť trvat delší dobu, může se na stromech či drátech elektrického vedení vytvářet silná vrstva ledovky, která může způsobit lámání větví i drátů a s tím spojené výpadky dodávek elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám