Hlavní obsah

Zimola: Odvolání Němečka může být Sobotkův kalkul pro stranický sjezd

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský hejtman a kandidát na šéfa Asociace krajů Jiří Zimola v rozhovoru pro Právo řekl, že premiér Bohuslav Sobotka chce výměnou ministrů získat podporu pražské ČSSD na březnovém sjezdu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Na Facebooku jste napsal: „Po výměně ministra Němečka kolegou ,Kulichem‘ Ludvíkem, jinak pražským šéfem ČSSD, je to hodně zrychlený volný pád. Bravo, pane premiére, vstříc zeleným a jejich volebním ziskům!“ Asi se to nedá chápat jinak, než že se vám výměny ministrů nelíbí.

Chápete to naprosto přesně. Můj facebookový příspěvek byl naprosto zřetelný a srozumitelný. Nevyjadřoval jsem se k Dienstbierovi, protože k němu se vyjadřovat nebudu a nebudu rozvíjet další kolo nějakých bojovných vyjádření. Vyjadřoval jsem se k Mílovi Ludvíkovi. Je to bohužel špatné řešení, byť na něj premiér právo má. Ale nepředstavuji si, že Míla Ludvík, při všech jeho profesních zkušenostech a kvalitách, dokáže obrátit sestupný trend soc. dem. a přiblížit nás třicetiprocentním ziskům.

Věříte vlastně premiérovi, že změny ve vládě učinil, aby zlepšil volební preference?

Odvolání Dienstbiera jsem tak chápal. On totiž skutečně vzbuzoval v řadě členů a sympatizantů soc. dem. velké nesympatie. Nechápu to v případě Sváti Němečka, a to říkám, i když jsem s ním v řadě věcí neměl shodné názory. Dokáže tvrdě oponovat Andreji Babišovi a ani na sjezdu Lékařské komory proti němu nebyly vznášeny výtky. Něco soc. dem. přinesl. Nemůžu se zbavit dojmu, že za jeho odvoláním je něco jiného než snaha nastartovat soc. dem.

Němeček naznačil, že Sobotka možná couvl před útoky Babiše. Ludvík s Babišem může vycházet dobře, protože v Praze jim koalice ČSSD s hnutím ANO klape.

Proč by to Sobotka dělal? Myslíte, že by to z jeho strany byla příprava na příští koalici po parlamentních volbách?

Proč to tedy udělal?

Nevím. Znám Ludvíka jako odborníka a dlouholetého ředitele nemocnice Motol. Ale neznám ho jako člověka, který dokáže autenticky přibližovat soc. dem. myšlenky. Chci věřit, že ano. To není můj útok proti Mílovi Ludvíkovi a jeho kvalitám. Jen si pokládám otázku, proč to předseda soc. dem. udělal, nakolik to byla snaha dát novou krev do ministerstev a nakolik to byl chladný kalkul, který nyní nikdo nechápeme a který se projeví za čtyři měsíce (v březnu má ČSSD volební sjezd).

Jestli ve straně sílí názor, že Sobotka takto chladně kalkuluje, proč proti němu někdo nekandiduje?

To je otázka, co bude za čtyři měsíce. Třeba se tak stane a třeba skutečně někdo kandidaturu zvedne. Je možné, že se budou objevovat hlasy, kterým se nebude líbit, že si předseda soc. dem. svým počínáním v křesle premiéra upevňuje svou pozici pro březnový sjezd. Ale to je jen má hypotéza. Třeba to tak vůbec není.

V Asociaci krajů byste prý mohl být po Michalu Haškovi předsedou. Rýsuje se to?

Byl jsem osloven, mám podporu premiéra a soc. dem. hejtmanů. I když se já osobně o místo nervu a neříkám, že je to má ambice, tak si uvědomuji, že po letech Michala Haška a po osmi letech zkušeností bych se o to místo ucházet mohl. Ale současně respektuji, že mohou být i další kandidáti. Chceme, aby existovala většinová podpora. Nechtěl bych mít jen těsnou stranickou nadpoloviční většinu. Budu chtít slyšet od kolegů z ANO, nebo pana Martina Půty, Jiřího Čunka či Oldřicha Bubeníčka, jestli o to někdo z nich stojí.

Hnutí ANO si na pozici nedělá nárok?

Nevím. Slyšel jsem, že ANO by mohlo mít místopředsedkyni – ať už paní Vildumetzovou (Karlovarský kraj) nebo Jermanovou (Středočeský kraj). Ale údajně se o tom ještě nijak zvlášť nebavili. Neslyšel jsem, že by o to někdo měl zájem.

To, že se povídá o mně, není tím, že bych měl kdovíjaký zájem, ale po osmi letech vím, jak Asociace krajů funguje, a vím, jak by měla fungovat, aby to byla silná vlivová skupina proti vládě jako celku a měla by se o něco prát.

Platí to, že chcete být členem grémia ČSSD, což byste z pozice šéfa Asociace krajů byl, nebo si rozmýšlíte i kandidaturu do vedení?

Stále platí to, co jsem řekl. Nechci žádnou funkci. Mohu být straně prospěšný i s hlasem poradním. Což může být i z pozice šéfa Asociace krajů. Ale pokud by si grémium určilo, že budu moci chodit na grémium i z pozice jihočeského hejtmana, tak budu rád.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Reklama

Výběr článků

Načítám