Hlavní obsah

Na svátek 17. listopadu mají budíky probouzet společnost

Právo, trj
Praha

V Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu mají po celé republice v 19.30 drnčet budíky. Iniciativy a studenti, kteří chystají oslavu svátku, chtějí tímto způsobem symbolicky probouzet společnost. Budíky budou zvonit především v rámci akce s názvem Koncert pro budoucnost na pražském Václavském náměstí. Organizátoři doufají, že se k akci připojí i lidé na dalších místech republiky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Václav Němec z organizace Kroměřížská výzva

Článek

Mělo by se to stát symbolicky v 19.30. „Zhruba v tom čase byl zahrazen průvod, který šel 17. listopadu 1989 z Albertova po Národní třídě,“ řekl filozof Václav Němec z iniciativy Vraťme nám stát!

Občanská společnost by se podle jeho slov neměla chovat jako „Šípková Růženka, jíž jsou hodnoty svobody a demokracie zcizovány“. Je přesvědčený, že se musejí připomenout základní demokratické hodnoty a principy „Lidé by se měli více zapojovat, aby prostor svobody a demokracie nebyl zužován,“ dodal.

Jací jsou Češi 30 let po revoluci? Nemají rádi muslimy a chtějí chránit přírodu

17. listopad

Oslavy nejen v Praze

Na společných oslavách se studenti domluvili s několika iniciativami. Kromě Vraťte nám stát! je to třeba Kroměřížská výzva, spolek Podhradí či iniciativa Nezapomínáme. Oslavy se budou konat nejen v Praze, ale i v jiných městech.

„Nechceme, aby si někdo 17. listopad privatizoval, chceme, aby to byla akce v nejlepším smyslu ekumenická,“ doplnil Němec.

Ulicemi centra Prahy projde průvod masek zvířat Sametového posvícení. Chystá se průvod z Hradčanského náměstí na Václavské, který magistrát původně zakázal, pražský městský soud ale jeho rozhodnutí zrušil. „Pokud lidé usnou, mohou se také probudit v totalitě, a to nikdo z nás nechce,“ uvedl za organizátory Jan Cemper z iniciativy Nezapomínáme.

Rektoři studentům

Průvod organizují také studenti. Zamíří od pietních míst u Hlávkovy koleje a v Žitné ulici na Albertov. Zde mají mluvit rektoři Karlovy univerzity Tomáš Zima, Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, a také Petr Pithart.

Podle mluvčího studentů z Albertova Mikuláše Kostínka půjde o reciproční akci za 28. říjen. „Jako studenti podpořili 28. října na Hradčanském náměstí své rektory, tak rektoři nyní povzbudí své studenty,“ řekl Kostínek. Studenti hodlají oslavit liberální demokracii. „Chceme udělat naprosto apolitickou akci, proti nikomu se nevymezujeme,“ přiblížil Kostínek.

Průvod na Albertov ze 17. listopadu 1989 představí výstava na Národní třídě. Sdružení Post Bellum předá večer v Národním divadle Ceny Paměti národa. Jedním z vyznamenaných se podle Mikuláše Kroupy stane Jiří Brady.

Reklama

Výběr článků

Načítám