Hlavní obsah

Provozovatel hotelu s legionellou dostal čtyři roky a dva měsíce

Právo, Aleš Fuksa

Padesátiměsíční nepodmíněný trest dostal v pondělí za obecné ohrožení čtyřiatřicetiletý provozovatel hotelu v Březůvkách na Zlínsku Pavol Šindolár. Okresní soud ve Zlíně jej uznal vinným za to, že i přes zákaz hygieniků otevřel hotel, ve kterém se objevovala ve velkém množství životu nebezpečná bakterie legionella. Rozsudek není pravomocný.

Pavol Šindolár u souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Ohrožení života vystavil provozovatel na přelomu let 2014 a 2015 podle obžaloby nejméně 36 hostů wellness hotelu. Obžalovaný vinu nepopřel. Tvrdí však, že neměl jinou možnost než hotel otevřít. Podle své výpovědi tak učinil na nátlak majitele hotelu Františka Divokého, který v pondělí u soudu vypovídal jako svědek.

„Moje hloupost. Neuvědomoval jsem si, že bych tím někomu mohl způsobit smrt. Bylo mi majitelem Františkem Divokým řečeno, že musím otevřít. Jinak mi hrozil vyhazov. Doslova od Divokého zaznělo, pokud se neotevře a on přijde o peníze, já skončím,“ sdělil u soudu obžalovaný.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Pavol Šindolár byl odsouzen za obecné ohrožení a těžké ublížení na zdraví.

V hotelu se objevila bakterie legionella pneumophila, která předloni způsobila smrt cizince a na přelomu let 2014-2015 závažné onemocnění 55letého muže z Prostějova. Soud šetří pouze závažné onemocnění staršího muže z Prostějova. Ten se stejně jako další klienti do hotelu dostal po zakoupení zlevněného pobytu prostřednictvím internetu.

Pracovníci hygienické stanice přitom jen několik týdnů předtím provoz hotelu zakázali do odstranění závad. Při odběrech vzorků pitné a teplé vody zjistili až 1500násobné překročení hygienického limitu bakterie legionella.

Po pobytu v hotelu skončil muž v kómatu

Muž z Prostějova pobýval ve wellness hotelu v době zákazu provozu mezi vánočními svátky a Silvestrem 2014. Několik dnů po návratu domů u něj nastoupily silné horečky. Po převozu do nemocnice upadl do kómatu a v tomto stavu strávil dva měsíce.

„Poškozený přijel jako zdravá osoba. Přijel do hotelu netuše, že by mohl přijít ke zdravotní újmě a že by mohl přijít o život. Dvakrát byl před bránou smrti. Je to otřesná záležitost,“ sdělil zmocněnec poškozeného Josef Augustýn.

Majitel Divoký se dnes u soudu tvářil, jak kdyby se nic nestalo, jak kdyby u toho nebyl.
zmocněnec poškozeného muže Josef Augustýn

Na adresu majitele hotelu, který v případu figuruje jen v pozici svědka, zmocněnec v závěrečné řeči dodal: „Majitel Divoký se dnes u soudu tvářil, jak kdyby se nic nestalo, jak kdyby u toho nebyl. Předpokládal jsem u něj jakousi empatii. To, že mu tam zemřel Angličan a skoro jeden Čech, je hrozné. Odpovědnost nenese jen Šindolár, ale je na policii, aby zjistila odpovědnost i Divokého a Kadeřábka coby jednatele firmy Amasco, na kterého Divoký posunul odpovědnost. Vše pak firma hází na poslední článek řetězce, na provozního ředitele hotelu,“ doplnil Augustýn.

Podle rozhodnutí soudu musí obžalovaný zaplatit zdravotní pojišťovně 1,33 miliónu korun a samotnému poškozenému dalších 5,9 miliónu. Obžalovanému hrozilo za obecné ohrožení a těžké ublížení na zdraví až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám