Hlavní obsah

V sociální demokracii Němečkova odchodu litují

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oznámení premiéra Bohuslava Sobotky o změnách ve vládě neukončilo uvnitř sociální demokracie napětí. Část strany vítá, že se s křeslem ministra rozloučí Jiří Dienstbier. Odchod šéfa zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) však vyvolává kritiku.

Foto: Petr Horník, Právo

V Sobotkově kabinetu končí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Článek

Šéf ČSSD v Moravskoslezském kraji a bývalý hejtman Miroslav Novák odvolání Němečka lituje, byť rozhodnutí premiéra respektuje.

„Stojíme za ministrem Němečkem, svou práci odváděl velmi dobře, podařilo se mu například stabilizovat oblast lázeňství,“ řekl Novák. Podle něj není důvod zpochybňovat Němečkovu práci. Na druhé straně podle něj nezbývá než se s rozhodnutím smířit. „To rozhodnutí je v pravomoci premiéra a nikoho jiného, pan Sobotka má naši plnou důvěru,“ doplnil Novák.

Polovičaté řešení

Šéf senátorského klubu ČSSD a starosta Bohumína Petr Vícha výměnu rozmrzele označil za „polovičaté řešení“, které by sám neudělal.

Šéf ústavně-právního výboru Sněmovny a Sobotkův oponent Jeroným Tejc míní, že Dienstbier se určitě snažil a odvedl kus práce, „ale byl nejslabším článkem ministrů za soc. dem“. Změnu prý chápe. „U pana Němečka mě to do značné míry mrzí, ale pokud chce premiér oživit ministerstvo zdravotnictví, je to jeho rozhodnutí,“ řekl.

Úlevu pocítil i jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Jsem rád, že už ta anabáze končí. Věřím, že oba nástupci jsou odborníci. Otázka je, jestli byli vystřídáni všichni unavení ministři a jestli se to nemělo týkat ještě jiných,“ řekl Právu. Na mysli prý měl zejména ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Němečkův odchod Zimolu mrzí. „Nemohu to vidět tak jako pan premiér, ale rozhodně ministr Němeček nepatřil k těm slabším článkům,“ řekl Právu.

Pardubický kraj slaví

Slavit bude Pardubický kraj, ze kterého na Dienstbierův post míří poslanec a kandidát do čela tamní ČSSD Jan Chvojka. „Kolegu Chvojku podporuji jak na krajského předsedu, tak na lídra sněmovních voleb. Jsem potěšen, že Pardubický kraj bude mít ve vládě svého zástupce, byť bude zástupcem pro celou zemi,“ řekl Právu hejtman kraje Martin Netolický.

Odchod Němečka však Netolického také mrzí. „Patří mezi ministry, kteří sloužili českému zdravotnictví nejdéle. Já jsem přesvědčen, že se mu na ministerstvu dařilo a ustál řadu invektiv ze strany hnutí ANO,“ dodal.

Tlak „pražské mafie” 

Někteří sociální demokraté v čele s Dienstbierem podezírají pražskou organizaci, že premiéra k výměně dotlačila. „Vnímám tlak, že někteří lidé chtějí, abych byl odvolán. Například Pražáci se pochlubili tím, že v pondělí zapili můj konec ve vládě,“ řekl Dienstbier s tím, že na jeho odchod tlačili „bezpáteřní pučisté“ a „pražská mafie“.

To europoslanec z pražské soc. dem. a volební manažer Miroslav Poche odmítl. „Až do minulého pátku jsem nevěděl, že chce obměnit vládu a že ji obmění takhle rychle,“ řekl v ČT.

Počínání Sobotky prý chápe. „Soc. dem. potřebuje impulz. Já jsem spokojený s tím, kteří lidé ministry nahradí. Jsou to lidé kvalitní a ten poslední rok zvládnou. Nejsou to žádní nováčci, kteří se budou potřebovat učit administrativu,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám