Hlavní obsah

Poslanci chtějí změnit ústavu kvůli rychlejšímu nasazení ozbrojených sil

Novinky, bja, jas
Praha

Skupina poslanců předložila v úterý společný návrh novelizace Ústavy České republiky ohledně vysílání ozbrojených sil mimo území ČR. Vláda by měla získat pravomoc vyslat ozbrojené síly bez souhlasu parlamentu až na 60 dnů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Černochová (ODS)

Článek

„Ústava neumožňuje vyslání českých vojáků do zahraničí rychleji, než že se sejdou obě komory parlamentu,“ naznačila hlavní problém poslankyně Jana Černochová (ODS).

Společně s dalšími poslanci tedy připravili možnost, že by otázku nasazení ozbrojených sil řešila vláda během 20 hodin. Parlament by pak její rozhodnutí mohl kontrolovat. Pokud by některá z parlamentních komor nadpoloviční většinou členů návrh vetovala, mohla by vyslání sil zrušit, zamezit mu nebo vládu zavázat k jejich stažení.

Stropnický je pro

Poslanci naznačili, že svým návrhem reagují zejména na bezpečnostní hrozby, ke kterým v evropském prostředí došlo.

„Nová úprava pak také usnadní např. vyslání ozbrojených sil za účelem záchrany protiprávně zadržovaných občanů ČR na území jiných států,“ dodala Černochová.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že by tuto změnu uvítal, a to nejen z důvodu možnosti rychlejší pomoci české armády, ale i z důvodu schopnosti dostát aliančním závazkům.

Stropnický uvedl, že se nebojí možnosti, že by nasazení vojenských sil bylo zneužívané. Dodal, že si snad vláda své stanovisko obhájí.

Za návrhem změny ústavy stojí kromě Černochové ještě předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), Ivan Gabal (KDU-ČSL), Marek Ženíšek (TOP 09) a David Kádner (Úsvit).

Návrh by mohl být ve Sněmovně projednán již na prosincové schůzi.

Anketa

Měla by vláda získat pravomoc vyslat ozbrojené síly bez souhlasu parlamentu?
Ano
10,1 %
Ne
89,2 %
Je mi to jedno
0,7 %
Celkem hlasovalo 567 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám