Hlavní obsah

Neskutečná prasárna, reagoval Babiš na koalici KSČM, ČSSD a SPD-SPO v Ústeckém kraji

Právo, koc, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most
Aktualizováno

V Ústeckém kraji bude vládnout koalice komunistů, sociálních demokratů a SPD-SPO. Vítězné hnutí ANO, které do poslední chvíle vyjednávalo s KSČM, zůstane mimo hru. Podle šéfa ANO Andreje Babiše hnutí nabídlo komunistům nejen post hejtmana, ale i většinu křesel v radě. Podvedli nás, je to neskutečná prasárna, řekl v pondělí k nové ústecké koalici Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

Ústecký kraj povede v následujícím období koalice KSČM s ČSSD a SPD-SPO. Komunisté se pro partnery do vedení kraje rozhodli na pondělním zasedání krajského výboru strany. Jasný vítěz voleb hnutí ANO tak zůstane v opozici. Koalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější nadpoloviční většinu 28 hlasů, hejtmanem zůstane Oldřich Bubeníček (KSČM)

KSČM nabídlo hned po volbách spolupráci jak vítězné ANO, se kterým by mělo v zastupitelstvu pohodnou většinu 33 hlasů, tak i ČSSD s koalicí SPD a SPO. Obě varianty měli v krajském výboru KSČM své zastánce. Členové výboru dali nakonec hlasováním přednost druhé možnosti.

„Jednak to byla od ČSSD a SPD-SPO dlouhodobá stejná nabídka, nabídky od ANO se měnily, druhý takový moment byl, že více známe budoucí kolegy zastupitele z této strany. Budoucí kolegové zastupitelé z hnutí ANO jsou pro nás většinou neznámé osobnosti," řekl po jednání novinářům Bubeníček.

Babiš: Podvedli nás

Podle Andreje Babiše hodinu a půl před zasedáním výboru vítězné ANO nabídlo komunistům nejen post hejtmana, ale i většinu míst v radě. „Obešli nás a podvedli, i když nám říkali, že s námi koalici vytvoří. Je to neskutečná prasárna, když společně s námi mohla KSČM pohodlně vytvořit většinovou koalici. Navíc jsme komunistům nabídli nejen hejtmana, ale i většinu v radě. Asi budu muset revidovat svůj názor na pana Bubeníčka, asi jsem se v něm spletl,“ řekl v pondělí Právu lídr ANO.

V rozhovoru, který Právu poskytl Babiš v polovině října po vítězných krajských volbách, mluvil kromě jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, pochvalně právě i o Bubeníčkovi.

„Na Ústecku jsou struktury, které se snaží postavit koalici proti nám, dokonce oslovují lidi z ANO, kteří uspěli ve volbách. Pokud vím, tak pan hejtman Bubeníček neměl žádný problém s korupcí a asi to je slušný člověk, když ho lidé volí. V krajích nejde o politiku, ale o silnice, nemocnice a školy. Nějaký program KSČM tu nehraje roli,“ řekl tehdy Právu.

Babiš v pondělí doplnil, že lidé z ANO měli signály, že se koalice bez nich připravuje. „Věděli jsme, že se o to snaží struktury místní ČSSD, o které se povídá, že nejsou daleko od organizovaného zločinu, kvůli ekonomickým zájmům různých nejmenovaných podnikatelů,“ dodal Babiš.

Foto: Petr Horník, Právo

Oldřich Bubeníček (KSČM)

Bubeníček by byl rád, kdyby koaliční smlouva byla připravená do příštího pondělí. Ustavující zasedání zastupitelstva by pak mohlo být 21. listopadu, tedy před návštěvou prezidenta Miloše Zemana, který do Ústeckého kraje zamíří o dva dny později. „Bylo by dobré, aby byli pozváni zastupitelé, kteří jsou nejen zvoleni, ale mají také složený slib," doplnil Bubeníček.

Budoucí koaliční partneři si podle informací Práva údajně již rozdělili posty v radě včetně rozdělení kompetencí. Komunisté by měli mít v jedenáctičlenné radě většinu šesti křesel, sociální demokracie má mít čtyři zástupce a duo SPO s SPD jednoho radního.

Prvním náměstkem hejtmana by se podle informací Práva stát Martin Klika z ČSSD, dosavadní krajský radní pro bezpečnost a sociální věci. Druhým náměstkem bude zřejmě komunista Petr Vomáčka. Post neuvolněného náměstka by mohl získat volební lídr sociálních demokratů a poslanec Jaroslav Foldyna, který byl tak měl být pojítkem mezi krajem, parlamentem a vládou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Ústeckém kraji

Jednání o koalici v kraji zbrzdily stížnosti na volby podané ke krajskému soudu. Ten zamítl podání pěti kandidátů Severočechů, kteří žádali opakování voleb kvůli svému vyškrtnutí. Všechny kandidáty hnutí odvolala osm dní před volbami místopředsedkyně Hana Jeníčková. Soudu ještě zbývá rozhodnout o jedné stížnosti, kterou sice podal jiný člověk, ale taktéž se týká vyškrtnutí Severočechů.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět.

Výběr článků

Načítám