Hlavní obsah

Loni v tričku, letos v beranici. Sv. Martin bude nejchladnější za 15 let

Nadcházející svatomartinský týden bude podle předpovědi nejchladnější za posledních 15 let. Až do pátku k nám bude proudit studené severní proudění, mírné oteplení přinese až víkend. Teploty budou spíš prosincové a sněhové vločky uvidíme i v nížinách.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Loni jsme vítali svatého Martina v tričku, stejně tak v letech 2013 a 2010, kdy byly teploty kolem 16 až 18 stupňů. Letos to bude v beranici,“ řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Trochu chladněji bylo podle ní na svatého Martina v roce 2008, ale tak chladný svatomartinský týden jako letos statistiky za posledních 15 let nepamatují.

Srážek a oblačnosti ale bude méně, než ukazovaly předpovědní modely ještě minulý týden.

Pondělí bude nejteplejším dnem pracovního týdne, maxima se přitom vyšplhají na 3 až 7 stupňů. Na obloze bude oblačno, na severu až zataženo se sněžením, které bude pod 500 metry přecházet ve srážky smíšené, později dešťové.

„Až do konce pracovního týdne bude hrozit nebezpečí ranního náledí,“ upozornila řidiče Honsová.

úterý bude pokračovat další pokles teplot. Po ránu spadne rtuť teploměru na 0 až -4, odpoledne vystoupí na 2 až 6. Panovat bude oblačno až polojasno, více oblačnosti bude opět na severu. Sněhové přeháňky budou občasné, na jihu pouze ojedinělé. V nížinách bude padat nejprve déšť se sněhem, během dne pak jen déšť.

Ve středu bude oblačno až polojasno, sněhové přeháňky se objeví i v nížinách. „Nezapadneme, ale vločky budou poletovat,“ přiblížila Honsová. Ranní teploty spadnou na 0 až -4 stupně, odpoledne vystoupí na 1 až 5 stupňů. Na severu, zejména v Ústeckém kraji, možná nula zůstane přes celý den, bude tedy ledový den.

Čtvrtek nejmrazivější

Ve čtvrtek bude zpočátku oblačno až polojasno, ale během dne bude přibývat další oblačnost až na zataženo s vydatnějším sněžením. Ráno se ochladí na -1 až -5 stupňů, ovšem na jihu, kde bude oblačnosti méně, spadnou teploty až k -8, na Šumavě až k -12 stupňům. Odpolední teploty zůstanou mezi 1 až 5 stupni.

V pátek bude velká oblačnost, do 500 metrů by mělo pršet, jinak se budou vyskytovat sněhové přeháňky. Po ránu to bude klouzat, teploty klesnou na 1 až -3 stupně, odpolední nejvyšší hodnoty budou činit 2 až 6 stupňů.

O víkendu už můžeme čekat nárůst teplot, ale opravdu jen velmi mírný, ranní teploty zůstanou na čtyřech stupních až nule, maxima vystoupí na 4 až 8. Bude sychravo, převládat by měla velká oblačnost.

V horských oblastech má během týdne napadnout až 25 cm sněhu. „Vzhledem k tomu, že tam bude trvale mrznout, mohla by tato nadílka už tvořit základ pro letošní lyžařskou sezónu,“ upozornila Honsová.

Anketa

Těšíte se na zimu?
Ano
32,3 %
Ne
67,7 %
Celkem hlasovalo 9746 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám