Hlavní obsah

Záznam z jednání o Číně zřejmě není, v utajovaném režimu se podle ministra nepořizuje

Právo, ČTK, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ačkoli se ministři Sobotkovy vlády vzácně shodli v tom, že by měl být zveřejněn dva roky starý záznam z jednání týkajícího se spolupráce s Čínou, světlo světa podle všeho nespatří. Důvod je prostý: žádný zápis ani zvukový záznam neexistuje. Právu to potvrdil jeden z ministrů, který si debatu - jak uvedl - vcelku dobře vybavuje, ale nepřál si být jmenován.

Foto: Petr Horník, Právo

Zveřejnění nahrávky navrhl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Článek

„Debata se odehrála v rámci utajeného režimu, což znamená, že v takových případech se nepořizuje žádný zvukový záznam,“ uvedl ministr. V takových případech členové vlády musí odevzdávat své mobilní telefony a vypíná se zvuková technika. Jednání přitom mohou být přítomni vedle členů vlády případně jen osoby s bezpečnostní prověrkou.

Jak známo, debatu na téma Číny zahájil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že potřebuje před zahájením svého jednání s Čínou slyšet, zda někdo z ministrů nemá problém ve formální rovině držet se styků, které by mohla Čína považovat za problematické.

Ministr: Herman ani Dienstbier se neozvali

Problém s tím měl jak ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), tak ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a zčásti taky místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). V závěru se ale na dotaz Zaorálka, zda všichni budou respektovat dohodu, nikdo neozval, a to ani Herman, ani Dienstbier.

„S tím jsme se rozešli,“ řekl Právu ministr. Dodal, že k žádnému hlasování nedošlo, neboť to nebylo ani nutné právě proto, že se nikdo proti dohodě neohradil. Pouze poznamenal, že debata na toto téma byla pro některé členy vlády velmi nepříjemná.

Mluvčí vlády Martin Ayrer pak ve středu v podvečer sdělil, že Úřad vlády nebude zveřejňovat zvukové záznamy z jednání kabinetu, neboť podle jednacího řádu vlády i podle ústavy jsou schůze neveřejné.

Zaorálek ovšem dál stojí o zveřejnění obsahu jednání o dialogu s Čínou a dalajlamovi. Rozhodnutí úřadu vlády, že nahrávku nezveřejní, ho neuspokojilo, uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám