Hlavní obsah

Kocáb: Okolí uzavírá Zemana do skleněné baňky

Právo, Karolina Brožová

Více než prezident Miloš Zeman zemi škodí jeho poradci na Pražském hradě, řekl v rozhovoru pro Právo exministr pro lidská práva a zakladatel Kroměřížské výzvy Michael Kocáb. Kroměřížská výzva v současnosti apeluje na parlament, ať ústavně stíhá prezidenta. Pokud by se Zeman vrátil ke své polistopadové politice, výzvu by podle Kocába odvolali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michael Kocáb

Článek

Nepřiživila by žaloba na prezidenta, kterou navrhujete, spor mezi jeho stoupenci a odpůrci?

My chceme společnost spojovat. Miloš Zeman to sliboval, my se na to těšili, nestalo se. Nemůžeme ale k určitým věcem mlčet, nebo by nás budoucí generace hnaly k odpovědnosti. Společnost je beztak rozdělená. Nám jde o to prosadit názor, který stabilizuje svobodu, spravedlnost, nezávislost a orientaci na demokracii. To, co se děje, připomíná normalizaci. Už jen Zemanovi poradci, to je skandální věc.

Proč prostě nepřesvědčíte Zemanovy voliče, aby ho už nevolili?

Kdybyste poradila jak, tak to uděláme a vůbec se nebudeme Miloše Zemana dotýkat. Já rád odvolám každý z bodů, který Milošovi vyčítám, pokud se v tom změní. Já k němu necítím žádnou osobní nevraživost, já ho měl naopak celý život vyloženě rád. Tykám si s ním. Byli jsme kamarádi z Federálního shromáždění. Kdyby se Miloš Zeman vrátil k pojímání listopadové politiky, tak všechno odvoláme.

On (Zeman) se na Hradě obrnil proti lidem, kteří dělali sametovou revoluci. Ty všechny nazval pražskou kavárnou. My nechceme tuto rétoriku přijímat, i když by pro nás bylo snadné jim říkat hradní lihovar. Ale to by byl pokleslý způsob komunikace.
Michael Kocáb, zakladatel Kroměřížské výzvy<br/>

Takže za chování Hradu mohou podle vás Zemanovi poradci?

On se obklopuje poradci, kteří jsou spřízněni se starým režimem — třeba Šlouf. Dnes má poradce napojené na Rusko (Martin Nejedlý, pozn. red.). Pan mluvčí Jiří Ovčáček dostal lénem úřad prezidenta republiky. On dneska formuluje státní politiku. Něco neuvěřitelného. Okolí uzavírá Zemana do skleněné baňky. On se na Hradě obrnil proti lidem, kteří dělali sametovou revoluci. Ty všechny nazval pražskou kavárnou. My nechceme tuto rétoriku přijímat, i když by pro nás bylo snadné jim říkat hradní lihovar. Ale to by byl pokleslý způsob komunikace.

Nebylo však pokleslé i to, když na Staroměstské náměstí přinesli 28. října Zemanovi odpůrci jeho sochu ve tvaru lejna?

S těmito vulgarismy nesouhlasím. Takhle daleko bych vůbec nešel. I já se v minulosti dopustil několika ostrých vět, ale teď si myslím, že to není potřeba. Situace je vážnější, než abychom se takhle špičkovali.

Kritizujete prezidenta, ale svého kandidáta ještě vybraného nemáte. Nebo ano?

My máme celou řadu jmen, kterou nám poskytli v návrzích naši signatáři. Postupně to chceme doplnit průzkumem veřejného mínění. Záleží na tom, jestli se ti lidé z našeho seznamu odhodlají do prezidentského boje, který stojí nemalé úsilí a nemalé prostředky a výsledek je nezaručen. My čekáme na to, že se pod tlakem té současné plíživé normalizace ten či který kandidát rozhodne. Momentálně to zvažuje pan Petr Kolář (bývalý velvyslanec) a pan Jiří Pospíšil (nestr. europoslanec za TOP 09).

Textař a váš přítel Michal Horáček možná zahájí prezidentskou kampaň ve čtvrtek, kdy má svolanou tiskovku. Nesebere tomu vašemu kandidátovi hlasy?

Nechceme, aby se tříštily hlasy, ale nemůžeme bránit lidem, kteří k nám nemají žádnou povinnost, aby kandidovali. My bychom s panem Horáčkem spolupracovali, kdyby to sám neodmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám