Hlavní obsah

Žaloba na Zemana je mimo realitu, tvrdí i jeho největší kritici

Právo, kab

Nápad Kroměřížské výzvy k žalobě na prezidenta Miloše Zemana se neujal ani mezi největšími kritiky současné hlavy státu. Je podle nich přehnaný a nereálný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva šéfové ODS a TOP 09 Petr Fiala a Miroslav Kalousek

Článek

„Text čtyř ústavních činitelů je odsouzeníhodný, ale stíhat kvůli tomu Miloše Zemana je přehnané. Vždyť to přece podepsal i premiér,“ řekl Právu šéf ODS a poslanec Petr Fiala.

„Pokud nechceme Miloše Zemana za prezidenta, musí ho demokratický kandidát porazit ve volbách. Vše ostatní jen zvyšuje napětí ve společnosti a ničemu neprospěje. Podobné výzvy jen aktivizují stoupence a voliče Zemana,“ dodal Fiala.

Stejně na věc pohlíží i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ústavní žaloba na prezidenta je mimo realitu. Žalobu lze podat za vlastizradu nebo neschopnost vykonávat mandát. Žalobu nemůžete dát proto, že mandát vykonává prezident pro vás nepřijatelným způsobem,“ řekl Právu. Zákonodárci za TOP 09 zřejmě žalobu na hlavu státu projednávat chtít nebudou.

„To by musel být fundovaný právní podklad, a ten si upřímně neumím představit. Pan prezident z našeho pohledu vykonává svou funkci zcela nepřijatelně, ale to neznamená, že je to v rozporu s ústavou. To jsou dva různé pojmy,“ podotkl Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátorka a bývalá soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová

O žalobě na prezidenta by v Senátu nyní nerada jednala i bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová (nestr. za SZ). „Jakkoli jsem velkým kritikem toho, jak se chová prezident republiky, jak si počíná, tak si nemyslím, že jeho dosavadní kroky naplňují pojem velezrady nebo hrubého porušení ústavního pořádku,“ řekla Právu.

Bez opory v ústavě je návrh Kroměřížské výzvy i podle šéfa ústavně-právního výboru Sněmovny Jeronýma Tejce. „Po odjezdu pana (Jiřího) Bradyho hledají dávno zapomenutí a neúspěšní politici způsob, jak na sebe upozornit. Návrh na podání ústavní žaloby je dalším z těchto zoufalých pokusů,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám