Hlavní obsah

Autor výhrůžek se poslanci Birkemu sám přiznal

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Autor nevybíravých útoků na poslance a starostu Náchoda Jana Birkeho (ČSSD) se přiznal. A to samotné oběti. Výhrůžkami likvidací častoval starostu prostřednictvím internetu 57letý muž. Birke z útoků původně vinil ANO a jeho předsedu Andreje Babiše.

Foto: Jan Birke

Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Článek

Muž podepsaný jako Dalibor Bůček poslal začátkem letošního října Birkemu výmluvný vzkaz: „Doufám, že tě brzy někdo sejme, šmejde.“ Výhrůžce předcházelo několik podobných ataků.

Birke nakonec podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Domnívám se, že je na čase, aby se šéf hnutí ANO zamyslel nad svou rétorikou, plnou neustálého podněcování k nesnášenlivosti ve společnosti a výroků o korupčnících a zlodějích, které mohou některé lidi motivovat až k takovýmto zoufalým výrokům,“ konstatoval tehdy Birke.[celá zpráva]

Setkání mezi čtyřma očima

„Jsem nakloněn ostré politické diskusi, ale s touto formou rétoriky jsem se setkal poprvé a nebylo to nic příjemného pro mne a hlavně moji rodinu,“ přiblížil Birke, jenž nyní nevychází z údivu.

„Policie se celou věcí začala okamžitě intenzivně zabývat. Zřejmě s ohledem na policejní šetření i mediální povědomí se autor příspěvku, který vystupoval na Facebooku pod falešným profilem, ozval přímo mně formou e-mailu s návrhem ke společnému setkání,“ popisuje Birke. Podle něj jde o dlouholetého záchranáře, zprvu hasiče a později řidiče záchranky. Ten během společné schůzky obou aktérů mezi čtyřma očima uvedl, že rychleji psal, nežli uvažoval.

„Podali jsme si ruce, protože ani já, ani on nechceme celou záležitost více rozmazávat. Nebudu trvat na žádném postihu. Sám pan K. mi řekl: Mým celoživotním posláním je lidem pomáhat, a ne jim škodit,” poznamenal Birke.

Koalice bez ANO

Ten měl nejvýraznější podíl na vzniku současné královéhradecké krajské koalice, kdy pětice koaličních partnerů vyšachovala vítězné hnutí ANO, které získalo 13 mandátů v 45členném zastupitelstvu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Královéhradeckém kraji

„Spojilo nás, že Andrej Babiš (ANO) hned po policejním zásahu na krajském úřadu řval, že v Královéhradeckém kraji a Náchodě se krade,“ prozradil Birke důvod  vzniku krajské koalice, jež byla podle toho dohodnuta ještě před volbami.

Opozice pokládá podíl někdejšího blízkého spolupracovníka Jiřího Paroubka na povolební situaci v Královéhradeckém kraji za majstrštyk. „Je to opravdu kumšt, spojit takto naprosto odlišné politické subjekty,“ uznal jeden z nových opozičních zastupitelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám