Hlavní obsah

ÚOOZ mě vyslýchal 45 hodin, tvrdí bývalý šéf olomoucké inspekce Úličný

Novinky, bja
Praha

Bývalý šéf olomoucké Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Tomáš Úličný v pondělí předal parlamentní komisi, která zasedá ke sporné reorganizaci policie, nové dokumenty. Sdělil také, že v rámci vyšetřování kauzy Vidkun protimafiánským útvarem ÚOOZ, v níž měl podle spekulací krýt chyby policistů a kde nyní figuruje jako svědek, byl vyslýchán až 45 hodin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf olomoucké expozitury GIBS Tomáš Uličný vypovídal před vyšetřovací komisí sněmovny v kauze reformy Policie ČR.

Článek

Předseda komise Pavel Blažek (ODS) vysvětlil, že o důkazy získané v kauze Vidkun se opírá několik osob, které už před komisí vypovídaly.

„Zaslal (Úličný) některým orgánům Sněmovny dopis, ve kterém popisoval, že byl vyslýchán nezákonně, tedy zejména dlouhodobě, dohromady asi 45 hodin bez přerušení, tedy bez spánku a bez ničeho,“ shrnul na tiskové konferenci po jednání parlamentní vyšetřovací komise k reorganizace policie její předseda Pavel Blažek (ODS).

„Dále bych rád řekl, že když jsem dnes poslouchal pana Úličného, tak to nese rysy toho, že se jak uvnitř policie, tak mezi některými orgány typu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a některými státními zástupci, zejména v Olomouci, vede delší dobu jakýsi zvláštní boj,“ dodal Blažek.

Upřesnil, že i na základě předchozích svědectví, která komise vyslechla, nabyl dojmu, že orgány, které mají spolu kooperovat, si spíše „hází klacky pod nohy“. Blažek dodal, že by se nedivil, kdyby vyšetřování nějaké trestné činnosti bylo minimálně řečeno paralyzováno.

„Myslím, že při těch dalších výsleších, zejména při výsleších olomouckých státních zástupců se budeme muset dotazovat na zákonnost až ústavnost některých vyšetřovacích metod a jednání,“ uzavřel celou věc Blažek.

Úličný moc nekomunikoval

Sám Úličný s novináři příliš komunikovat nechtěl. Uvedl, že se jedná o živé a rozpracované věci, a tak se omezí pouze na prohlášení, že s komisí spolupracoval a zodpověděl všechny jejich dotazy.

Potvrdil pouze, že jeho výslech byl skutečně dlouhý a bez přestávek.

„Bylo to 45 hodin výslechů a prohlídek,“ řekl Úličný.

„Přerušení výslechu bylo pouze za tím účelem, aby u mě byla provedená domovní prohlídka,“ doplnil.

V kauze Vidkun mělo docházet k únikům informací ze spisu a ovlivňování vyšetřování trestního stíhání. Kvůli tomu byli obvinění dva policisté, hejtman olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) a jeden podnikatel. Protimafiánský útvar se při svém vyšetřování zaměřil právě i na tehdejšího šéfa olomoucké expozitury Generální inspekce bezpečnostních sborů Úličného.

Reklama

Výběr článků

Načítám