Hlavní obsah

Státní vyznamenání si odnesl arcibiskup Duka, ředitel pivovaru či německý politik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Oslavy 98. výročí vzniku samostatného Československa vyvrcholil v pátek večer ve Vladislavském sále Pražského hradu slavnostní ceremonií, při které prezident republiky udělil třem desítkám lidí vyznamenání. Významné osobnosti získali Řád Bílého lva, Řád Tomáše Garrigua Masaryka, medaili Za hrdinství nebo medaili Za zásluhy. Medaile vyznamenaným zůstávají, prezidentské řády mají propůjčené.

Zeman vyznamenal 30 osobností, šest ocenil Řádem bílého lvaVideo: Novinky

 
Článek

21:00 - Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou odcházejí z Vladislavského sálu, slavnostní ceremonie k 28. říjnu skončila. Končí i on-line přenos, děkujeme za pozornost.

Seznam vyznamenaných naleznete ZDE.

20:55 - Z Vladislavského sálu odcházejí praporečníci. Slavnostní ceremoniál končí.

20:53 - Medaili za zásluhy byli prezidentem oceněni také politolod a komentátor Petr Robejšek, gymnastka Věra Růžičková, předseda Fóra cestovního ruchu Viliam Sivek, předseda Československého ústavu zahraničního Jaromír Šlápota a diplomatka Judita Šťouračová

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zpěvák Daniel Hůlka byl oceněn Medailí Za zásluhy.

20:52 - Medaili za zásluhy získali také Josef Mandík, předseda Českého svazu včelařů, bývalý starosta Plzně Luděk Pik, podnikatel František Piškanin, dlouholetý prezident Svazu průmyslu a dopravy ČRŠtěpán Popovič a odborář Jaroslav Povšík.

20:50 - Medaili za zásluhy získal podnikatel Petr Chmela,režisér Juraj Jakubisko a in memoriam historik Karel Kosík.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Juraj Jakubisko (vpravo) dostal Medaili za zásluhy o stát v oblasti umění.

20:48 -  Medaili za zásluhy získal in memoriam akademický architekt Jindřich Goetz, a také zpěvák Daniel Hůlka.

20:47 - Medaili za zásluhy získal ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, dále pak docent Jaroslav Feyereisl, ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí a diplomatka Eva Filipi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Diplomatka Eva Filipi dostala Medaili Za zásluhy

20:46 - Medaili za hrdinství získal in memoriam starosta Vsetína Josef Sousedík, který byl popraven gestapem za účast v protinacistickém odboji. Ocenění přebral jeho syn Tomáš Sousedík. Vyznamenán byl také Jiří Nesázal, muž, který hodil po střelci v Uherském Brodě židli a zachránil před smrtí několik lidí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Medaili Za hrdinství získal Jiří Nesázal

20:45 - Zeman ocenil Řádem Tomáše Garrigua Masaryka herce a režiséra Jana Kačera za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Ocenění přebraly jeho dcery.

20:43 - Řád Tomáše Garrigua Masaryka, který je udělován osobám, jež se zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv, byl propůjčen in memoriam ekonomovi a prognostikovi Valtru Komárkovi a také honorárnímu konzulovi České republiky ve Švýcarsku Hanuši Holzerovi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Dominika Duku vyznamenal Miloš Zeman Řádem bílého lva.

20:42 - Řádem Bílého lva občanské skupiny ocenil prezident arcibiskupa pražského a primase českého Dominika Duku  a také evropského politika Güntera Verheugena.

20:41 - Bývalý pilot Royal Air Force plukovník Alois Dubec byl oceněn Řádem Bílého lva II. třídy vojenské skupiny.

20:40 - Řád Bílého lva vojenské skupiny získal in memoriam nejúspěšnější československý stíhací pilot za druhé světové války brigádní generál Karel Kuttelwascher. Byl jediným československým dvojnásobným držitelem britského Záslužného leteckého kříže.

Nejúspěšnější československý stíhací pilot za druhé světové války brigádní generál Karel Kuttelwascher (vpravo) s Janem Masarykem

20:39 - Řád bílého lva vojenské skupiny získal in memoriam Karel Janoušek, nejvyšší představitel československého letectva v zahraničí za druhé světové války a letecký maršál Royal Air Force.

Karel Janoušek (vpravo) se sirem Douglasem Evillem.

20:38 - Nejvyšším českým vyznamenáním, a to Řádem bílého lva vojenské skupiny vyznamenal prezident Zeman generálporučíka Jaroslava Klemeše. V únoru 1945 byl v rámci operace Platinum - Pewter vysazen poblíž Nasavrk. Zpočátku se účastnil odboje na Českomoravské vrchovině, v závěru války se přesunul do Prahy, kde až do osvobození působil jako radiotelegrafista a udržoval spojení s Londýnem a vládou v Košicích.

Foto: Právo

Nejvyšším českým vyznamenáním, a to Řádem bílého lva vojenské skupiny vyznamenal prezident Zeman generálporučíka Jaroslava Klemeše.

20:36 - Neříkej že to nejde, řekni že to neumíš. Tímto citátem ukončil prezident svůj projev. Chtěl bych poděkovat všem, kteří svým životem prokázeli, že to umějí.

20:31 - Politici se mě ptají, proč tak často uděluji vyznamenání úspěšným podnikatelům. Jejich práce je ale základ našeho hospodářského růstu. Jeden z vyznamenaných vybudoval svou firmu z nuly a dnes má pět tisíc zaměstnanců. Jaký kontrast proti firmě, která zkrachovala s 12 tisíci zaměstnanci. Její majitel byl buď totálně neschopný, nebo naopak všeho schopný.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalý prezident Vácav Klaus s manželkou krátce před slavnostní ceremonií udělování státních vyznamenání

20:27 - Revoluce na některé své děti zapomíná, řekl prezident. Je mu proto ctí, že může předat vyznamenání Valtru Komárkovi, in memoriam, jedné z tváří lisotopadové revoluce. Jak řekl prezident „velice laskavému, tolerantnímu člověku”. „Valtr Komárek dokázal v prognostickém ústavu vytvořit tolerantní prostředí pro levicové i pravicové zastánce. Měl smysl pro humor, toleranci a laskavost, což nejsou běžné vlastnosti politiků.

20:23 - Nejvyšší vyznamenání, a to Řádem bílého lva vojenské skupiny předá prezident Jaroslavu Klemešovi.

20:20 - Zeman prohlásil, že je rád, že může předat vyznamenání předsedovi Československé obce legionářské generace. V této souvislosti uvedl, že nezávislost a svoboda se utvářejí a udržují ozbrojenou silou.

20:15 - Neptej se, co tvoje země může udělat pro tebe, ptej se, co ty můžeš udělat pro svou zemi. Tímto citátem J. F. Kennedyho zahájil prezident Zeman ceremonii udělení státních vyznamenání.

20:10 - Za zvuků fanfár z opery Libuše Bedřicha Smetany přichází do sálu prezident Miloš Zeman.

20:09 - Za zvuků čtvrté věty symfonie D-dur Antonína Dvořáka přinásí do sálu státní vlajku a vlajku prezidenta republiky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Udílení státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě.

20:06 - Za zvuků husitského chorálu jsou přinášeny do Vladislavského sálu bojové zástavy.

20:03 - Do sálu jsou přinášeny insignie státních vyznamenání.

20:02 - Do Vladislavského sálu přivedl kancléř Vratislav Mynář manželku prezidenta Ivanu.

20:01 - Čeká se na příchod prezidenta Miloše Zemana do Vladislavského sálu.

Foto: Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

20:00 - Ve Vladislavské sále Pražského hradu jsou shromážděni hosté. Chybí řada politiků za ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám