Hlavní obsah

Jiří Bartoška s Vojtěchem Dykem vyhlašují Týdny občanského neklidu

Desítky herců, zpěváků, spisovatelů a dalších umělců vyzvaly veřejnost ke shromážděním na podporu demokracie. Kritizovali kroky vlády a prezidenta Zemana, hlavně ve vztahu k Číně. Při příležitosti státního svátku to sdělila skupina umělců sdružená v Petičním výboru na obranu demokracie. V petici na webu žádají prezidenta Zemana, aby ustal v šíření hrubostí a lží a omluvil se za ně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Herec a prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška

Článek

V rámci akce Týdny občanského neklidu by podle nich lidé, kteří se k výzvě připojí, měli zasílat stanoviska představitelům státu, otevřít školy, divadla či galerie diskusím, případně i stávkovat.

"Naše svobody jsou už delší dobu ohrožovány politickou mocí. Nejvyšší ústavní činitelé v dopise čtyř slibují oddanost čínské republice. Čínská vláda povýšeně reaguje, že po slovech musí následovat činy. Tato hanba nás vrací do minulosti. K obratu republiky na Východ nemá vedení státu mandát," píše se v prohlášení, jehož text přednesli herec a zpěvák Vojtěch Dyk a prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška.

Autory prohlášení kromě nich jsou ředitel kulturního centra La Fabrika Richard Balous, divadelní režisér Jan Burian, ředitel činohry Národního divadla Michal Dočekal, dramatik a novinář Karel Steigerwald a herečka Eva Salzmannová.

K prohlášení se připojily další desítky umělců, například herci Miroslav Donutil, Bolek Polívka či Anna Geislerová, režiséři Jan Hřebejk a Šimon Caban, zpěváci a hudebníci Dan Bárta, Eva Pilarová nebo Soňa Červená či spisovatelka Radka Denemarková.

Zeman se má omluvit

Čína minulý týden hrozila Česku zhoršením vztahů kvůli setkání tuzemských politiků s tibetským duchovním dalajlamou. V reakci na to pak prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předsedové obou parlamentních komor Jan Hamášek a Milan Štěch (oba ČSSD) vydali prohlášení o respektu k územní celistvosti Číny, jejíž armáda Tibet v roce 1950 obsadila. Umělci chtějí, aby parlament k prohlášení ústavních činitelů zaujal stanovisko a vláda deklarovala příslušnost k mezinárodnímu demokratickému společenství.

V prohlášení se obracejí také na prezidenta Zemana. "Žádáme prezidenta, aby ustal v šíření hrubostí a lží a omluvil se za ně," sdělili.

Jiří Suchý kritizuje „nedostatek velkorysosti”

Lidé by podle umělců měli pořádat občanská shromáždění na podporu demokracie, diskuse nebo posílat podepsané výzvy a stanoviska petičnímu výboru a představitelům státu. "Text prohlášení nikoho k ničemu nezavazuje. Chce být chápán jen jako inspirace pro toho, kdo nechce zůstat pasivní," píší. "Sedmnáctého listopadu se opět sejděme na náměstích a zvažme další kroky, nutné na ochranu demokracie," doplnili.

Prohlášení nejvyšších ústavních činitelů ke vztahu s Čínou a situaci kolem vyznamenání Bradyho kriticky komentoval na svém webu i divadelník, hudebník a spisovatel Jiří Suchý.

"Do Prahy přijel dalajlama. Díky této návštěvě jsme se oficiálně dověděli, že naši politici musí získat povolení od cizí velmoci, s kým se smějí, či nesmějí setkat. To jsme dopadli," napsal. V případě Bradyho pak Hrad podle Suchého projevil "nepochopitelnou absenci velkorysosti". "Že tato nepříjemná situace, ať už k ní došlo jakkoliv, nebyla důstojně vyřešena, mě naplňuje lítostí," doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám