Hlavní obsah

Listiny z doby Karla IV. přepravila na výstavu policie

– Praha
Právo, bja

Do Národního archivu na pražském Chodovci byly ve středu za doprovodu policie dopraveny významné dokumenty z doby Karla IV. Celkem sedmnáct archiválií bude k vidění na výstavě věnované 700. výročí narození Karla IV., která potrvá od pátku do pondělí. Návštěvníci projdou bezpečnostní prohlídkou. Novinářům to sdělili pracovníci archivu.

Listiny Karel IV.Video: Barbora Janáková, Právo

 
Článek

Třináct listin a kopiář s opisy listin Archivu České koruny bylo převezeno do budovy Národního archivu již minulý týden. Přemístění tří nejcennějších dokumentů ovšem proběhlo až ve středu a vzhledem k jejich téměř nevyčíslitelné hodnotě si vyžádalo i policejní doprovod.

Listiny byly na místo převezeny ve speciální bedně v černém policejním superbu a za doprovodu dalšího policejního auta. Přenosu krabice s listinami po celou dobu asistovali ozbrojení policisté v kuklách.

V rámci výstavy budou v archivu fungovat přísnější bezpečnostní opatření. Návštěvníci budou muset procházet rámem na detekci kovu, aby se odhalilo, zda si s sebou nenesou zbraň.

Tři nejcennější dokumenty

„Cílem výstavy je prezentovat Karla IV. jako zakladatele Českého státního archivu. Druhým cílem bylo vybrat z těchto ´karlovských´ listin ty nejzajímavější, nejcennější a nejvzácnější, které se týkají českého státu,“ uvedl archivář Denko Čumlivski, který sám dokumenty na výstavu z rozsáhlé sbírky vybíral.

Na výstavě je tedy k vidění listina potvrzující privilegia a práva českých králů vůči Svaté říši římské, kterou vydal Karel IV. 7. dubna 1348.

Dále zde bude vystaven pergamen, který obsahuje nejstarší soupis pokladu Svaté říše římské. Karlu IV. ho společně s pokladem v březnu 1350 předal syn jeho soka a předchůdce na říšském trůnu Ludvíka IV. Bavora.

Byly chápány jako to nejcennější, co jejich držitel má, protože zaručovaly jeho práva, svobody, držbu území a podobně
archivář Denko Čumlivski o vystavených dokumentech

Vystaven bude i pergamen, v němž Karel IV. stanovil, že Morava bude výhradním lénem českého krále, a udělil ji lénem svému mladšímu bratrovi Janovi a jeho potomkům. Tím se mu povedlo dostat Moravu z vlivu Svaté římské říše.

K vidění bude i listina z roku 1347, kterou Karel IV. uděluje pražskému arcibiskupovi, tedy Arnoštu z Pardubic, a jeho nástupcům právo korunovat české krále. Ačkoli všechny exponáty jsou více než šest set let staré, dochovaly se ve výborném stavu.

„Byly chápány jako to nejcennější, co jejich držitel má, protože zaručovaly jeho práva, svobody, držbu území a podobně. Je samozřejmé, že o ně bylo výjimečně pečováno,“ vysvětlil Čumlivski.

Listiny pocházejí z Archivu České koruny, který obsahuje více než 2500 písemností z let 1158 až 1935.

Jedná se o nejvýznamnější a nejcennější archivní listiny České republiky. Dokumenty byly původně součástí státního pokladu a byly uloženy společně s korunovačními klenoty. Dnes jsou součástí Národního archivu a jsou uchovány odděleně od královské koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám