Hlavní obsah

Brady: Když jsme šli do Osvětimi, lidé se odvraceli. Myslel jsem, že už je jiný svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jiří Brady a jeho manželka Tereza, kteří v neděli přicestovali do Prahy z Kanady, už na letišti odpovídali na dotazy novinářů ke kauze týkající se státního vyznamenání. Skutečnost, že Bradymu navzdory oznámení nemá být udělen řád T. G. Masaryka kvůli schůzce jeho synovce, ministra Daniela Hermana s tibetským duchovním, označila Bradyová za překvapující.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Brady (vpravo) s manželkou Terezou po příletu do Prahy. Přivítal je Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman (vlevo).

Článek

„Pro nás je Česká republika, kromě toho, že je to pro nás domov, demokratická země. A proto jsme si nedovedli představit, že něco takového by se mohlo v demokratické zemi stát,“ řekla. Dodala, že vždy, když se někde děje nějaké bezpráví, lidé by se měli ozvat. Zopakovala slova Bradyho z minulosti, že kdykoli se děje něco špatného a lidi mlčí a myslí si, že se jich to netýká, tak vždy z toho vznikne ještě mnohem větší zlo, což se v minulosti stalo opakovaně.

„To mi nejvíc vadilo za druhé světové války, že když jsme šli do Terezína, Osvětimi a tak dále, lidé se odvraceli. Myslel jsem, že dnes už je jiný svět,“ řekl k tomu Brady.

Podle Bradyové Hrad jejímu muži oznámil, že bude vyznamenán řádem T. G. Masaryka. Informace o vyznamenání prý zazněla zcela jasně.

Uznání z Česka by bylo nejdůležitější

K možnosti získání ocenění v Česku Brady řekl, že nemůže být nic příjemnějšího, než uznání za to, co dělal. „Přestože má Jirka uznání z různých zemí, z Kanady, Anglie, Německa, tak přeci jen vlastní země je vždy důležitější,“ poznamenala Bradyová.

Brady připustil, že se v pátek možná zúčastní setkání na Staroměstském náměstí, které chtějí uspořádat na oslavu 28. října někteří politici kvůli chování Pražského hradu. V Česku se chce v příštích dnech podívat do Nového Města, kde se narodil, nebo navštívit Brno, kde má příbuzné a známé.

Výběr událostí kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho
8. září - Konala se recepce na slovenské ambasádě, na které podle Daniela Hermana prezident Miloš Zeman ministra kultury osobně vyzval ke zrušení plánované říjnové schůzky s dalajlamou s tím, že jinak neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání.
27. září - Zeman přijal Hermana, během schůzky podle ministra zopakoval svoji žádost ohledně dalajlamy.
12. října - Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt telefonicky informoval Bradyho, že 28. října obdrží Řád T. G. Masaryka.
18. října - Ministr Herman a další lidovci se setkali s dalajlamou. Premiér Bohuslav Sobotka označil schůzku za jejich soukromou iniciativu.
19. října - Sobotka obdržel z Hradu seznam vyznamenaných, který kontrasignoval. Bradyho jméno na seznamu nebylo.
20. října - Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt Hermanovi sděluje, že „že diskutovaný návrh na udělení/propůjčení státního vyznamenání byl pro letošní rok odložen“.
21. října - Brady se dozvěděl o zrušení vyznamenání. Herman v České televizi řekl, že prezident osobně mu sdělil, že udělení ocenění podmiňuje zrušením schůzky s dalajlamou.
22. října - Zeman místopředsedovi vlády Andreji Babišovi na setkání v Lánech potvrdil, že požádal Hermana, aby zrušil schůzku s dalajlamou. Popřel, že by věc spojil s oceněním Bradyho.
23. října - Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Radiožurnálu řekl, že Bradyho jméno nikdy nebylo na seznamu vyznamenaných. Seznam podle něj prezident podepsal po návratu z Polska. Tam byl prezident na summitu V4 ve dnech 14. a 15. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám