Hlavní obsah

Ťok se zastal leteckých dispečerů ve sporu s Hradem

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány
Aktualizováno

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se postavil za dispečery řízení letového provozu. Podle něj za zpoždění prezidenta Miloše Zemana na pohřbu slovenského exprezidenta Michala Kováče v Bratislavě nemohou. Problém vidí na straně protokolu prezidentské kanceláře.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO)

Článek

„Pana prezidenta jsem informoval, že z hlediska řízení letového provozu nedošlo k chybě při odbavení letu,” řekl Ťok po návštěvě prezidenta v Lánech, kde byl s ostatními ministry ANO diskutovat o budování dálničních staveb.

Podle ministra důvodem zpoždění je, že protokol prezidenta, který připravuje časový plán, zřejmě nezapočítal, že na Ruzyni je zcela jiný provoz. „Ve Kbelích se dostanete na hlavní ranvej v jednotkách sekund, ale na Ruzyni jedete 4,3 kilometru a musíte samozřejmě jet po letišti, které se opravuje,” řekl Ťok.

Delegace, ve které byl kromě Zemana také bývalý prezident Václav Klaus, přiletěla minulý týden na státní pohřeb Kováče o několik minut pozdě. Nebyli proto už vpuštěni do sálu, kde lidé kondolovali vdově, a rakvi se Zeman poklonil na dvoře. Poté se zúčastnil dalších částí pohřbu. Záležitost vyvolala kritiku.

Hrad postupně zveřejnil několik důvodů, které podle něj vedly k pozdnímu příjezdu prezidentské delegace. Nejprve to mělo být počasí v Bratislavě, pak pochybení leteckých dispečerů. Ti to ale důrazně odmítli.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček k tomu v sobotu České televizi řekl: „Pokud se letoví dispečeři cítili dotčení prohlášeními, které jsem v uplynulých dnech uváděl, tak se jim hluboce omlouvám.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám