Hlavní obsah

Hermanovu strýci měl o vyznamenání říci šéf hradního protokolu Forejt, ten to odmítá

– Praha

Kauza údajného hradního nátlaku na ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) kvůli jeho schůzce s dalajlamou nabírá na obrátkách. Hermanův strýc Jiří Brady řekl, že se od šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta dozvěděl o chystaném vyznamenání. Ten to však popřel s tím, že jen obvolával případné adepty. Bradymu ale z nějakého důvodu volal až týden poté, co podle jeho vlastních slov bylo o seznamu již rozhodnuto.

Foto: Jaroslav Richter, ČTK

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady (na archivním snímku z roku 2006) prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holokaustu píše a přednáší po celém světě.

Článek

Herman v pátek pro ČTK uvedl, že mu Hrad sdělil, že pokud se tento týden setká s dalajlamou, prezident Miloš Zeman 88letému Bradymu, který prošel Terezínem i Osvětimí a celý život psal o holokaustu, ocenění nedá. Herman se s tibetským duchovním setkal a Bradyho jméno se na seznamu vyznamenaných neobjevilo. Brady přitom tvrdí, že mu ohledně vyznamenání Forejt volal, a to minulý pátek.

„Dne 14. října 2016 mně volal ředitel protokolu prezidenta republiky a oznámil mi, že 28. října obdržím cenu T. G. Masaryka. Vnímal jsem to jako velikou poctu a uznání své celoživotní práce,” uvedl Brady.

Poznamenal, že „je velice zarážející, že takové ocenění je jeden týden potvrzeno, a v době kratší týdne zrušeno”. Dodal, že doufá, že to nemá souvislost se setkáním Hermana s dalajlamou. „Doufám, že Česká republika respektuje svoji vlastní historii a občany, je hrdá a stojí na vlastních nohou," dodal.

Forejt: Vyznamenané jsme obesílali už před 14 dny

Forejt popírá, že by Bradymu oznámil, že bude vyznamenán. Nepotvrdil ani, že přímo s ním mluvil s odkazem na zvyk nezveřejňovat seznam oceněných před 28. říjnem. V uplynulých měsících podle svých slov mluvil se spoustou lidí, kteří byli ve výběru na udělení vyznamenání. Zjišťoval u nich, zda by se mohli dostavit či jaký mají zdravotní stav. Nikomu prý neřekl, že má vyznamenání dostat.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Dodal, že pokud Brady tvrdí, že měl být vyznamenán, má se obrátit na novináře „s průkazným důkazem, což by bylo písemné vyjádření vedoucího kanceláře prezidenta republiky a ředitele odboru kanceláře prezidenta republiky, kteří více než před dvěma týdny obeslali všechny osoby, které vyznamenání v letošním roce dostanou”.

To by znamenalo, že o seznamu vyznamenaných už bylo před dvěma týdny rozhodnuto, není proto jasné, proč by Forejt volal Bradymu až o týden později.

Jurečka: Herman muvil o nátlaku před dvěma týdny

Podle Hermanova lidoveckého kolegy, ministra Jurečky se ministr kultury na vedení KDU-ČSL právě před 14 dny poprvé zmínil o nátlaku, že pokud se sejde s dalajlamou, jeho strýc nebude 28. října oceněn. Jurečka to uvedl na svém twitteru.

Podle ČT Jurečka, který zároveň místopředsedou KDU-ČSL, zváží, zda se za těchto okolností vůbec slavnostního udílení státních vyznamenání zúčastní.

Premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že na seznamu, který spolupodepisoval, Bradyho jméno není. Ve světě získal Brady za svou činnost řadu prestižních ocenění.

Čína pohrozila zhoršením vztahů

Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do ČR na konferenci Forum 2000. Čínské ministerstvo zahraničí ještě před jeho příjezdem požadovalo, aby se s ním členové české vlády nesetkávali. V úterý pak Čína pohrozila Česku kvůli schůzkám Hermana a také vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) s dalajlamou zhoršením vztahů.

Ve stejný den večer vydali nejvyšší čeští ústavní činitelé prohlášení o respektu k územní celistvosti Číny, jejíž je Tibet součástí. Tento krok řada lidí kritizuje jako servilní a sebeponižující.

Dalajlama přitom nepožaduje vznik Tibetu jako samostatného státu, usiluje jen o širší autonomii v rámci Číny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám