Hlavní obsah

Léčba kmenovými buňkami u Denise zabrala. Ale nekončí

Právo, Stáňa Seďová

Na začátku roku Právo přineslo příběh Denise (13), kterému ve čtyřech letech lékaři objevili svalovou dystrofii Duchennova typu, kdy se nemocní dožívají v nejlepším případě plnoletosti. Čtenáři Práva a Novinek.cz vybrali na jeho léčbu téměř milión korun. Čtyři měsíce po aplikaci kmenových buněk matka Denise nadšeně hlásí velké pokroky.

Foto: Foto archiv rodiny

Denis na filipínské klinice

Článek

Chlapci stižení touto chorobou (jde o chybu chromozomu X), většinou ani ne plnoletí, umírají na selhání dýchacího svalstva. Dostupná léčba v České republice je zatím pouze symptomatická, omezená na mírnění příznaků.

Ani Denis, ani jeho matka to však nechtěli vzdát. Dozvěděli se o léčbě, kterou podstoupili jiní tři čeští chlapci, a po získání peněz ze sbírky, do níž sto tisíci přispěl i hokejista Tomáš Plekanec, a konzultaci s lékařem v Česku se vydali na filipínskou kliniku The Medical City.

„Byla možnost i v Izraeli, ale tam došlo k nějakým administrativním komplikacím a rodiny, co vím, stále čekají na rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že někteří kluci jsou už ve třinácti letech připojeni na dýchací podporu, nechtěli jsme čekat,“ řekla matka chlapce Libuše Ligocká.

Zlepšení už za měsíc 

„Po dvou týdnech testu, zda jsem vhodný dárce, mi odebrali pětadvacet zkumavek kostní dřeně, čtyři týdny buňky kultivovali a pak ty matiční buňky, nejsilnější, Denisovi aplikovali. Dohromady dostal 170 miliónů kmenových buněk,“ popsala matka.

Po šesti týdnech se vrátila se synem do Ostravy s ujištěním lékařů, že progres nemoci je zastaven, zlepšení přijde (pozorovatelné bude nejdříve za čtyři až šest měsíců), ale do jaké míry se vše zlepší, schopni říct nebyli.

Čekání na výsledky léčby, která dosud vyšla rodinu na 1 000 650 korun, a čeští lékaři se v názorech na ni často diametrálně liší, netrvalo ani tak dlouho.

„U Deniska jsme první zlepšení pozorovali už během měsíce. Teď, po čtyřech měsících, jsou to pokroky, z nichž jsou i fyzioterapeuti, kteří s ním pracují v lázních v Klimkovicích, úplně paf,“ uvedla matka.

„Má daleko měkčí lýtka, u takových pacientů přitom vaziva atrofují a jsou jako kámen. To se u Denise změnilo. Dokáže sám zvednout hlavu, když leží, čehož už také nebyl schopen. Má nárůst svalové hmoty na srdci a začíná zvedat pravou nohu ze sedu směrem dovnitř,“ vyjmenovala výsledky léčby, které potvrdila vyšetření specialistů, paní Ligocká.

Dodala: „Všichni, kteří nás odrazovali, mění názor. Ovšem já jsem byla šťastná, už když jsme tam byli. Když jsem viděla, na jaké úrovni ta klinika i lékaři jsou, jak s námi pracují. Plně jsem věřila a doufala v to, co se potvrdilo.“

Léčba stojí přes dva milióny 

Ošetřující lékařka Denisa Andrea Urbančíková v Sanatoriu Klimkovice zaznamenala viditelné pokroky do propouštěcí zprávy v srpnu letošního roku. „Při propuštění již sám zvedne hlavu nad podložku, má výrazné uvolnění svalů dolních končetin, masérka již zpozorovala nárůst svalů lýtek,“ uvedla lékařka.

Celý plán léčby, který celkově vychází na 87 tisíc amerických dolarů, tedy něco přes dva milióny korun, má pokračování ještě v dalších třech aplikacích již kultivovaných kmenových buněk.

„Na účtu, kam se nám na začátku roku složili lidé, jejichž štědrost mě pokaždé, když si to vybavím, dojímá k pláči, máme ještě 150 tisíc korun. Padesát jsem našetřila, takže nás čeká ještě sehnat pět set tisíc korun a můžeme v léčbě projít i druhý krok,“ plánuje paní Ligocká, matka chlapce, který stále dokola opakuje, že se nevzdá.

Kdo by si přál přispět na léčbu Denisovi, může poslat finanční dar na transparentní účet s číslem 2200923116/2010.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám