Hlavní obsah

Navzdory Zemanovi i Sobotkovi. Zákonodárci se sešli s dalajlamou, univerzity vyvěsily tibetské vlajky

Novinky, zpe
Aktualizováno

Proti prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, kteří se distancovali od schůzky ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou, se staví někteří zákonodárci i akademická obec. Padesátka členů Parlamentu se ve středu ráno sešla v Senátu s tibetským duchovním vůdcem. Univerzity vyvěsily tibetské vlajky.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek vyvěsil tibetskou vlajku před budovou rektorátu.

Článek

„Dalajlama byl v Zeleném salónku, a kdo se chtěl zúčastnit, tak se zúčastnil,“ uvedl senátor Petr Vícha (ČSSD).

„Dalajlama nám poslancům a senátorům dnes ráno na setkání v Senátu řekl: Lidé poznají upřímnost a kdo z vás politiků to myslí upřímně a kdo ne. Bez lásky a upřímnosti v srdci je sebekrásnější projev jen na chvíli. Sebestředné cíle vše pokazí,“ uvedl na Twitteru místopředseda Sněmovny Petr Gazdík.

Foto: David Taneček, ČTK

Vyvěšení tibetské vlajky na budově rektorátu Univerzity Hradec Králové

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek vyzval, aby české univerzity vyvěsily pět minut před dvanáctou hodinou tibetské vlajky.

Připojila se například Univerzita Karlova, Vysoká škola chemicko-technologická, Jihočeská univerzita či Univerzita Palackého v Olomouci.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Hradčanském náměstí vítají příznivci dalajlamuVideo: Novinky

„Spolu s ostatními univerzitami se UP v Olomouci rozhodla dnes v 11:55 vyvěsit tibetskou vlajku jako výraz přesvědčení, že nehledě na politická hlediska a ekonomické zájmy máme pořád právo se setkávat i hovořit s kýmkoliv, tedy i s dalajlamou,“ uvedl na svém Facebooku rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller.

Fiala: Je to vysloveně podlézavé

Čtyři nejvyšší ústavní činitelé se v úterý večer distancovali od setkání ministra kultury Hermana s dalajlamou. Podle prohlášení není schůzka výrazem změny oficiální politiky České republiky. Pod textem jsou podepsáni prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dalajláma na pražském Hradčanském náměstí

Za prohlášení o Číně se na vrcholné politiky snesla vlna kritiky. „Je to zbytečné, nedůstojné a vysloveně podlézavé. Nechápu, proč se k tomu nejvyšší ústavní činitelé rozhodli. Jenom to svědčí o bezradnosti české zahraniční politiky, která úplně ztrácí obsah, směr a cíle. Nemělo se to stát,“ komentoval ve středu předseda ODS Petr Fiala.

Hermana podpořil i ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Nerozumím tomu. Dalajlama je určitý symbol a nemyslím si, že by ohrožoval velkou Čínu. Pan Herman se potkává, s kým chce, je to jeho právo. Já se taky potkávám, s kým chci,” řekl ve středu novinářům ve Sněmovně.

Související téma:

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

PÁTEK: Dalajláma přednáší na konferenci ve Vídni.

Kancléř Vratislav Mynář rádiu Impuls řekl, že ho mrzí nejednotnost vlády a že to může ovlivnit Zemanovu práci. „Pokud Česká republika vydá prohlášení a podepíše se pod dohodu s Čínskou republikou ohledně „one man, one road“ a dnes se jeden ze členů vlády setká s dalajlámou, kde neříká, že je to soukromé setkání, ale že je ministrem 24 hodin, tak ta nejednotnost mě velmi mrzí. Ta práce vlády a především pana prezidenta ohledně investic a lepší spolupráce mezi Čínou a námi může být zmařena,” uvedl kancléř.

Reklama

Výběr článků

Načítám