Hlavní obsah

Svaz bojovníků za svobodu zrušil dvě okresní organizace a vyloučil tři kritiky

• Aktualizováno
ČTK, Novinky

Ústřední výbor Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) na svém úterním zasedání zrušil kladenskou a jičínskou okresní organizaci svazu. Oficiálně z organizačních důvodů. Zároveň vyloučil tři členy včetně předsedkyně kladenské organizace Gabriely Havlůjové.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička

Článek

Podle mluvčího ČSBS Vladislava Kučika byly okresní organizace zrušeny z organizačních důvodů a dvě členky svaz vyloučil proto, že soustavně v médiích vystupovaly proti usnesením ČSBS, která jsou pro členy závazná.

„Takto činily i přes opakovaná upozornění na škodlivost svého jednání,“ uvedl mluvčí. Další člen byl podle něj vyloučen za „hrubou dehonestaci“ delegátů X. sjezdu ČSBS.

Podle serveru Aktuálně.cz se poté na protest proti „nedemokratickému postupu“ rozhodl ukončit své členství ve svazu i pětadevadesátiletý válečný veterán Pavel Vranský. Vadí mu, že před hlasováním nebyla umožněna diskuse.

„Pro mě to bylo nepřijatelné, protože k tomu zkrátka došli nedemokratickým postupem. A jelikož jsem již dříve rezignoval na post místopředsedy, nyní jsem musel použít poslední možnost, kterou jsem měl,“ řekl serveru.

Připomněl, že svaz má sloužit k udržování odkazů bojovníků ve 2. světové válce. „Nyní přistupuje k vylučování a odstraňování kritiků v organizaci. A s tím já nemohu souhlasit,“ dodal.

Členství v organizacích zrušeno nebude

Podle Havlůjové byli členové vyloučeni a kladenská a jičínská organizace zrušeny zejména za kritiku stávajícího vedení.

„Domnívám se, že jakmile jakýkoliv spolek zaujme stanovisko ke konstruktivní kritice takové, že svého kritizujícího člena vyloučí, spěje k velmi špatnému konci,“ uvedla ve vyjádření Havlůjová.

Po zrušení okresního výboru ČSBS budou kladenská a slánská organizace ČSBS, které pod něj patřily, řízeny přímo z ústředního výboru. Jejich více než stovce členů zrušení členství nehrozí. Na listopadové schůzi kladenské organizace se bude řešit další postup.

Havlůjová uvažuje také o založení vlastního spolku. Podle ní za jejími názory stála celá organizace.

Loni opustily lidickou organizaci Českého svazu bojovníků za svobodu poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie. Důvodem bylo zvolení bývalé novinářky a političky Jany Bobošíkové do čela lidické organizace. Právě zvolení Bobošíkové a její výroky Havlůjová například kritizovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám