Hlavní obsah

Dělá si z nás vláda legraci, nebo neumí počítat? Opozice ve Sněmovně odmítne rozpočet

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Proč vláda naplánovala na příští rok schodek rozpočtu 60 miliard, když slyšíme, že letos budeme mít vyrovnaný rozpočet? Podivoval se v úterý na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny šéf ODS Petr Fiala. Dolní komora by měla rozpočet na rok 2017 schvalovat na nadcházejícím jednání. Opoziční občanští demokraté i TOP 09 ho vládě chtějí vrátit k přepracování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Předseda ODS Fiala podotkl, že vláda slibuje, že rozpočet letos bude vyrovnaný nebo skončí v přebytku. Vzápětí řekl, že tím pádem nechápe, proč kabinet plánuje na rok 2017 schodek 60 miliard. „To si z nás vláda dělá legraci? Nebo neumí počítat?“ tázal se Fiala.

„Nebo to bude tak, že je plánován deficit 60 miliard, a pak před volbami do Sněmovny zase budou říkat, že rozpočet skončí v přebytku? To je divadlo a hra na občany, není to seriózní rozpočet,“ zdůraznil.

Ušetřit by šlo 30 miliard, míní pravice

Chybí podle něj například peníze na investice. ODS proto navrhne vrátit rozpočet k přepracování. Schodek by podle modrých mohl být o 30 miliard nižší.

Je to rozpočet, který pomáhá zlepšit životní úroveň občanů
Bohuslav Sobotka, premiér

Stejně to vidí i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Rozpočet je podle něj plýtvavý. „Každá odpovědná vláda už by po několika letech růstu předložila rozpočet vyrovnaný,“ konstatoval.

„Budeme chtít, aby vláda snížila výdaje o 30 miliard korun na základě vlastní úvahy z roku 2015 a pak předložila přepracovaný návrh,“ uvedl.

Související téma:

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Šéf kabinetu a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka však veškerou kritiku opozice odmítá. „Je to rozpočet, který pomáhá zlepšit životní úroveň občanů. Umožní nám zvýšit platy lékařům, učitelům,“ sdělil. Vláda prý deficit snižuje postupně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám