Hlavní obsah

Šéf ANO má trable s ženami, neposlouchají ho

Právo, Jan Rovenský

Měla to být jeho tajná zbraň, ale nyní se ukazuje, že sázka Andreje Babiše na ženy v politice mu aspoň ve čtyřech případech způsobila větší bolehlav, než si myslel. Nejnověji se to projevilo při vyjednávání o krajských koalicích ve Středočeském kraji, kde kandidátku vedla místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, a v Jihočeském kraji, kde lídrem byla poslankyně Radka Maxová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

„Babiš Jermanové říkal, aby zmírnila své osobní zájmy a netlačila na to, aby se za každou cenou stala hejtmankou. Říkal jí, že má velkou šanci stát se po parlamentních volbách předsedkyní Sněmovny, na což ale Jermanová neslyšela. Babiš přitom dával přednost silnému zastoupení v radě před hejtmanem,“ řekl Právu zdroj blízký předsedovi.

Šéf ANO usměrňoval také Maxovou na jihu Čech, když se chystala obejít vítěznou soc. dem. a odstavit hejtmana ČSSD Jiřího Zimolu. Podle informací Práva na poslední chvíli zasáhl Babiš.

Loni prosadil výměnu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která má nyní šanci se stát z poslankyně senátorkou, za Roberta Pelikána, což Válková  lídrovi ANO dlouho vyčítala.

Se ženami v politice měl Babiš trampoty i po komunálních volbách 2014 v Praze, kdy musel řešit „dívčí válku“ mezi pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou a tehdejší šéfkou pražského ANO Radmilou Kleslovou, kterou nakonec vyhrála Krnáčová.

Do sporu se Babiš dostal také s poslankyní Kristýnou Zelienkovou, která se letos rozkmotřila s hnutím ANO a odešla ze strany i z klubu. Ve Sněmovně zůstala jako nezařazená.

Reklama

Výběr článků

Načítám