Hlavní obsah

Středočeská TOP 09 se rozštěpila, část se chce zapojit do koalice

Právo, ČTK, Radek Plavecký
Aktualizováno

Středočeská TOP 09 se při jednání o krajské vládě rozštěpila. Krajský lídr nejprve uvedl, že strana kvůli tomu, že by se hejtmankou měla stát Jaroslava Jermanová z vítězného hnutí ANO, s jednáním o koalici končí. Jiná část TOP 09 však vzápětí oznámila, že chce ve vyjednávání pokračovat.

Příchod vyjednavačů TOP 09 na jednání o středočeské koaliciVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Jedna část středočeské TOP odešla ve čtvrtek dopoledne z vyjednávání o krajské koalici v čele s hejtmankou Jaroslavou Jermanovou. Lídr TOP 09 Petr Tiso prohlásil, že s jednáním o čtyřkoalici ANO, STAN, ODS a TOP 09 jeho strana končí.

„TOP 09 se rozhodla ukončit vyjednávání o této koalici,” řekl Tiso.

Za pár minut však ze dveří kanceláře Jaroslavy Jermanové, kde se schůzka konala, vyšla čtveřice vyjednavačů včetně jiného zástupce TOP 09 Daniela Marka. Ten naopak potvrdil, že zástupci TOP 09 zůstávají ve hře.

„Dva naši zvolení zastupitelé odmítli tento koncept, ale tři zůstáváme a tuto čtyřkoalici podpoříme,“ řekl Marek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

Tiso před tím uvedl, že straně nejvíce vadí změna na postu hejtmana. Připomněl, že podle původní dohody z počátku týdne se měl hejtmanem stát lídr STAN Vít Rakušan.

„ANO porušilo exkluzivitu vyjednávání a přizvalo ODS. Pak se změnila pozice hejtmana. Toto uspořádání nemá naši důvěru,“ uvedl Tiso.

Poznamenal, že TOP 09 nejspíš bude v opozici a dodal, že zbylí partneři se za dveřmi domlouvají o novém uspořádání a je pravděpodobné, že se domluví.

Jenomže uvnitř týmu zůstal právě i Marek, který nyní pokračuje v jednání o budoucí krajské vládě. Marek je místopředsedou krajské TOP 09 a podle něj je většina krajské TOP 09 pro to v koalici být.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Místopředseda středočeské TOP 09 Daniel Marek

Marek by měl odejít, míní Langšádlová 

Nejvyšší vedení TOP 09 bylo proti hejtmanům z ANO a nechtělo do takové koalice vstupovat. V úmyslu odejít do opozice také ve čtvrtek Tisa podpořil šéf strany Miroslav Kalousek.

"Stojím za názorem našeho lídra Petera Tisa. ODS zachránila křeslo hejtmana pro svoji bývalou zastupitelku Jaroslavu Jermanovou, kterou označovala za neúspěšnou starostku ODS," citovala Kalouska ČTK. "TOP 09 se ve středních Čechách snaží prosadit změnu dlouhodobě špatné správy kraje od ODS a ČSSD. Paní Jaroslava Jermanová tuto záruku změny neposkytuje, spíš máme pocit, že kruh se uzavřel," doplnil.

Podle předsedkyně středočeské TOP 09 Heleny Langšádlové rozvrat strany kvůli sporům na kraji nehrozí. Situace ve středních Čechách není podle ní odrazem toho, jak vypadá situace jinde.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

„Nepřekvapilo mě, že nás zradil. Mandát nezískal za sebe, ale díky kolegům na kandidátce a měl by odejít z TOP 09,“ uvedla Langšádlová.

Daniel Marek odchod nevyloučil, ale jak uvedl, raději by zůstal a podílel se na transformaci strany.

„Rád bych zůstal v TOP 09 dál, ale strana by se měla změnit a přestat být negativní a stále antiněco. Ale uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet,“ řekl Marek.

Jermanová chce dohodu co nejdříve

Co se vyjednávání o krajské koalici týká, platí podle Jermanové dál včerejší návrh. ANO by mělo čtyři radní včetně hejtmanky Jermanové, STAN čtyři radní, ODS dva radní a TOP 09 jednoho radního. Nyní se budou vyjednavači domlouvat o rozdělení resortů a o programovém prohlášení.

„Rádi bychom dohodu podepsali co nejdříve, nejspíš do konce týdne,“ řekla Jermanová.

Reklama

Související články

Výsledek voleb ve Středočeském kraji

Stejně jako v devíti dalších krajích, i ve Středočeském se na prvním místě ve volbách umístila strana ANO 2011 se ziskem 20,76 procent hlasů. Lídrem je...

Výběr článků

Načítám