Hlavní obsah

ANO má v Karlovarském kraji prvního koaličního partnera, pláclo si s piráty

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO se při koaličním vyjednávání v Karlovarském kraji dohodlo s Českou pirátskou stranou. Na vedení kraje jim to ale nestačí, protože ANO se svými 13 mandáty a piráti třemi drží pouze šestnáct křesel, ale v 45členném karlovarském krajském zastupitelstvu jich potřebují minimálně 23. Koaliční jednání budou tudíž pokračovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud byste se mě zeptal, zda jsme hnutí ANO potvrdili účast při vyjednávání o budoucí koalici, tak bych řekl, ano, je to pravda. Formou prohlášení bude ve čtvrtek odpoledne zveřejněna povolební spolupráce,“ uvedl Josef Janů, lídr pirátů. Nechtěl komentovat, které další strany by se měly k projektu připojit. „My můžeme říct za piráty, že se budeme účastnit a podepisovat koaliční spolupráci,“ dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Karlovarském kraji

„Nepředpokládám, že ANO odpoledne oznámí kompletní koalici. Jednání se odehrávají, situace je roztříštěná, takže v tuto chvíli je oznámení kompletní koalice nemožné nebo se to alespoň neočekává. Je ale určitě zadán směr, na jaké platformě by měla vznikat,“ prozradil Janů.

Koalice bez ČSSD, KSČM a SPD

Nová koalice podle kuloárních informací bude směřovat k modelu bez ČSSD (8 mandátů), KSČM (6) a SPD - SPO (3). To jsou totiž strany nebo koalice, vůči kterým se většina ostatních úspěšných stran ve volbách vymezovala. Ve hře jsou tedy varianty koalice, v nichž by vedle hnutí ANO a pirátů stanuly ještě Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), STAN s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09 (5) a rovněž je ve hře ODS (4).

Lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA) uvedl, že si jeho sdružení stran, vzhledem k vlastní různorodosti politického složení, vzalo čas do pondělí příštího týdne. Lídr HNHRM Patrik Pizinger už v úterý naznačoval, že ANO se chystá na vytvoření široké koalice.

První z kandidátky ODS Karel Jakobec je přesvědčen, že by novou krajskou vládu měli sestavovat babišovci. ANO, piráti, HNHRM, STAN a ODS by společně složili 28 hlasů, což by byla pohodlná většina. Kdyby kdokoliv ANO spolupráci odmítl, tak by se většina nestala pohodlnou, ale těsnou.

ČSSD bez nabídky

„Hnutí ANO zvítězilo v krajských volbách, má právo sestavovat koalici a jednat s jakýmikoliv stranami. Pokud chtějí spolupracovat, tak my jsme nabídku k takové úzké spolupráci nedostali, takže se evidentně snaží vytvořit nějaký model, který by byl bez sociální demokracie. Na to mají právo,“ komentoval situaci karlovarský krajský předseda ČSSD Petr Navrátil.

Na dotaz Práva, zda ČSSD přemlouvá v tuto chvíli STAN, HNHRM a ODS, aby se nespojovali s ANO, Navrátil nechtěl odpovědět. „To bych nekomentoval,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám