Hlavní obsah

Pravidla pro osobní bankrot mají být méně striktní, navrhuje Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novela insolvenčního zákona, kterou ve čtvrtek představilo ministerstvo spravedlnosti, by měla umožnit vybřednout z dluhů více lidem. Resort v návrhu předpokládá, že do osobního bankrotu by se mohli zapojit lidé bez ohledu na výši dluhů. Oddlužení by trvalo tři, pět nebo sedm let. Ve čtvrtek to oznámil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu. „Oddlužení si za více než pět let našlo místo. Je to nástroj, s kterým jsou velmi dobré zkušenosti,” řekl Pelikán.

Ministerstvo chce v novele zcela odstranit stávající podmínku, která hovoří o tom, že dlužník má být schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů. Podle Pelikána je tato bariéra nespravedlivá, protože velké množství lidí na oddlužení nedosáhne kvůli výši dluhů. Podotkl také, že podobné podmínky pro oddlužení nejsou ani v zahraničí.

Nepoctivci by měli mít smůlu

Nový systém by podle něj měl fungovat tak, že do procesu oddlužení bude moci vstoupit každý bez ohledu na výši dluhů. Podmínkou však bude to, že tím nebude sledovat nepoctivý záměr – například, že dluhy vznikly uzavřením půjčky, o které dlužník předem věděl, že ji nebude splácet.

Zároveň dlužníci budou moci do oddlužení vstoupit pouze tehdy, pokud procesem neprošli v předchozích sedmi letech.

Dlužník při novém způsobu oddlužení přijde o majetek s výjimkou běžného vybavení domácnosti či obydlí, což je podle ministra zpřísnění oproti dosavadnímu stavu, kdy soud rozhoduje mezi prodejem majetku či splátkovým kalendářem.

Když člověk splatí polovinu dluhů, tak proces potrvá tři roky. Když splatí 30 procent dluhu, tak potrvá pět let. Nejdelší doba pro oddlužení bude sedm let v případě, když se splatí méně než 30 procent dluhů.

Dohled insolvenčních správců

Podle Pelikána se také posílí role insolvenčních správců, kteří budou dlužníky kontrolovat a každoročně připraví zprávu o tom, jak u daného člověka oddlužení postupuje.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

„Bude důležitá. Když tam napíše, že se dlužník nesnaží a nespolupracuje, tak riskuje, že ho insolvenční soud z procesu vyřadí,” uzavřel Pelikán.

Reklama

Výběr článků

Načítám