Hlavní obsah

Zabíjel bych vojáky i civilisty, přiznal Čech, který se chtěl přidat k Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenadvacetiletý Jan S. ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku, jehož policie na počátku srpna obvinila z terorismu, neboť se údajně chtěl přidat k radikálům z Islámského státu, byl podle svých slov připraven zabíjet vojáky i civilisty. S odkazem na detaily spisu to uvedl ve čtvrtek Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu

Článek

„Chystal se zabíjet americké a ruské vojáky bojující proti Islámskému státu, ale připouštěl i to, že by popravoval,” citoval Radiožurnál z usnesení soudu, před nímž mladík líčil své plány.

Muž byl původně stíhán na svobodě, ale poté, co policistům vyjevil své záměry, skončil ve vazbě. Byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu teroristického útoku ve stadiu přípravy. Původně čelil „jen” trestnímu stíhání za zločin účasti na organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu.

„Uvedl, že jeho cílem bylo bojovat za Islámský stát a rozšířit jeho vládu na území, kde by měl být, tzn. na území Iráku, Sýrie, severní Afriky apod.,” uvádí se rovněž ve spisu.

Muž měl údajně celou cestu promyšlenou a dopředu se na ni připravoval.

Mladík byl zadržen letos v lednu v Turecku na mezinárodním letišti, u sebe měl

letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Turecké policii údajně přiznal, že plánuje přechod do Sýrie, která je zmítána občanskou válkou a jejíž části jsou pod kontrolou IS.

Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám