Hlavní obsah

V plzeňské zoo se narodilo lvíče, s odchovem pomáhají ošetřovatelé

Právo, zaš
Plzeň

Po dlouhých dvaačtyřiceti letech se v plzeňské zoologické zahradě narodilo mládě lva berberského. Vzhledem k tomu, že je zatím příliš slabé, musí s jeho odchovem pomáhat ošetřovatelé. O novém přírůstku zoo informovala ve čtvrtek, měsíc po porodu.

Foto: Zoo Plzeň

Měsíc staré mládě lva berberského narozené v plzeňské zoologické zahradě.

Článek

Mládě přišlo na svět v pondělí 12. září. Patří sedmiletému samci Matýskovi a mladé samici Tamice, která do Plzně přicestovala teprve loni na podzim z německého Hannoveru. Odchov zpočátku probíhal bez komplikací, po sedmi dnech se ale ukázalo, že je mládě slabé.

Foto: Zoo Plzeň

Lvice Tamice se o mládě vzorně stará

„V pravidelných intervalech je proto krmeno a následně vraceno matce, která se o něj jinak vzorně stará, což je velmi důležité. Takovýto postup není obvyklý, zvolili jsme jej proto, aby mládě bylo co nejvíce socializováno,“ popsal Právu mluvčí zoo Martin Vobruba.

Lidé zatím mládě neuvidí

Pavilón Noční svět Afriky je nyní uzavřen. Matka s malou dcerou podle ošetřovatelů potřebují maximální klid.

„Hned jak to bude možné, představíme mládě veřejnosti. Zatím prosíme návštěvníky o klid, toleranci a trpělivost vzhledem k odchovu i faktu, že matka je mladá a je prvorodičkou. Změny a vyrušení by mohly způsobit komplikace,“ uvedl Vobruba.

Foto: Zoo Plzeň

Mládě lva berberského

Odchovy lvíčat se na západě Čech podařily naposledy v letech 1971 a 1974. Šlo o tři lvy pustinné. Dvě lvice berberské měly v letech 2002 až 2015 smůlu.

„Lev berberský přežil své vymření díky chovu marockého krále a od sedmdesátých let dvacátého století je chován v několika zoologických zahradách. V České republice se jeho chov daří v olomoucké zoo, odkud pochází plzeňský chovný samec Mates,“ uzavřel Vobruba.

Reklama

Výběr článků

Načítám