Hlavní obsah

Zimola: Možná by měl Sobotka vyjít mezi lidi a zjistit, co je opravdu trápí

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola je jedním z těch, který i přes debakl ČSSD v krajských volbách slavil úspěch. V regionu zvítězil už potřetí. Mnozí o něm mluví jako o možném budoucím šéfovi ČSSD. On však tvrdí, že na předsedu zatím kandidovat nebude. Myslí si však, že strana by měla změnit strategii.

Zimola: Jsem ostřejší názorový oponent Bohuslava SobotkyVideo: Vaclav Toman, Novinky

 
Článek

Vnímáte sám sebe jako protivníka premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky?

Ne. Sám sebe vnímám jako možná ostřejšího názorového oponenta. To přece není nic špatného. Nemusíme mít na všechno stejný názor. Mám svůj názor, koneckonců prezentuju ho v rámci našeho jihočeského autonomního postoje. Chci věřit, že i pan předseda musí vnímat, že vedle lidí, kteří mu říkají některé názory, existují lidé, kteří mu třeba ty jeho názory mírně vyvracejí a vysvětlují mu své pohledy. Pokud bych mohl mluvit sám za sebe, jako hejtman dělám totéž. Snažím se vnímat celé spektrum názorů, které kolem mě jde, a vyhodnocovat si ho.

Platí stále, že na březnovém sjezdu nechcete kandidovat na předsedu ČSSD?

Stále to platí. Mám za to, že to bude platit i po dnešním odpoledni i pozítřku i za týden. Před časem jsem v nějakém novinovém rozhovoru řekl, že nechci kandidovat na předsedu, ale že je možné – protože jsme demokratická strana – bude kandidovat několik lidí. Chci to znovu zopakovat. Návrhy, které na sjezd půjdou, budou z několika krajských organizací. Může se objevit kdokoli jiný. Ale v tento moment vylučuji, že se tam objeví jméno Jiřího Zimoly.

Zimola: Na sjezdu je třeba vést diskusi o příčinách volebního debakluVideo: Vaclav Toman, Novinky

Čekáte tedy, že se na sjezdu vybere nový lídr? Vidíte nějakého jiného možného nástupce Sobotky?

Čekám, že na sjezdu se bude vést diskuse o příčinách toho volebního – snad mohu říct debaklu, protože já se za to slovo nestydím, nedopadli jsme dobře. A nemůže to ani vyvážit to, že se nám podaří v některých krajích mít hejtmany nebo poskládat koalice. Voliči jasně ukázali, že dnes s nimi někdo komunikuje lépe.

Sociálnědemokratická strana je strana asi pětadvaceti tisíc členů. Dovedu si představit, že to není strana Bohuslava Sobotky a že on je ten jediný, který by stranu dokázal vést. Umím si ale také odpovědět, že on je ten jediný, který ji umí vést právě teď. Nemyslím si, že by bylo teď správné, abychom se pouštěli do nějakých změn v tom spřežení. Nejhorší, co by se teď v sociální demokracii mohlo udát, je, abychom se rozhádali.

Do parlamentních voleb na příští podzim by podle vás tedy měl ČSSD vést Bohuslav Sobotka.

Řeknu vám to jinak. Hrával jsem fotbal a stávalo se, že v rámci těch vesnických manšaftů jsme jednou někoho porazili a podruhé nám dal na frak on. A nepotřebovali jsme při tom měnit trenéra. Bylo to o jiné strategii, o tom, že jsme jinak přistupovali k zápasu, že jsme se lépe připravili. Možná by sociální demokracie mohla zauvažovat i tímhle způsobem. Nepotřebujeme hned měnit trenéra. Potřebujeme změnit hru.

Zimola: Strategie by se měla udělat jinak.Video: Vaclav Toman, Novinky

Premiér říkal, že se na sjezdu chystá představit nový program. Chce se v něm zaměřit například na ochranu životního prostředí a na kulturu. Je to směr, kterým by měla sociální demokracie jít?

Nechci prostřednictvím médií polemizovat s předsedou. Pan Sobotka je ve svých názorech naprosto konzistentní. Má liberálnější přístup k těmto skupinám, k ochraně menšin. Neříkám, že je to špatně. Možná by ale bylo také dobře vyjít mezi lidi a ptát se jich, jestli je zrovna tohle, co je opravdu trápí. Jestli to spíše netrápí některé pražské levicovější voliče a jestli to trápí lidi u nás na jihu v Horní Dolní.

Proto se vás ptám. Je taktika, kterou chystá premiér, dobrá?

Podle mého to není dobrá taktika. Ta strategie by se měla udělat jinak. Ale je to přece o diskusi. Já respektuji názor pana předsedy a třeba i on si poslechne můj názor.

Co byste změnil vy?

Je tam celá řada věcí. Myslím, že kolegové v jednotlivých krajích pracovali dobře. Opravovaly se silnice, vedlo se dobře veřejné zdravotnictví, investovalo se do sociálních služeb. Totéž se děje přece i na celostátní úrovni. Kvalita života lidí se objektivně, nikoli subjektivně, zvyšuje. Přesto ti lidé nepřišli toto zlepšování úrovně ocenit do volebních místností. Pak je tu otázka, proč se tak děje a nakolik je skutečně ta interpretační schopnost sociální demokracie dobrá. Zpracujeme analýzu, budeme se snažit, aby byla skutečně fundovaná v tom smyslu, že to nebudou jenom od stolu z nějaké pražské kanceláře a nějaká suchá data, ale že se skutečně snažíme zamyslet nad tím, proč voliči, kteří měli logicky ocenit práci v krajích a možná i ve vládě, tak svůj hlas hodili úplně někomu jinému.

Zdůraznil jste, že Sobotka je ve svých názorech konstantní. Je tedy vůbec možné, aby se jeho přístup nějak změnil?

Ale jde to, samozřejmě. Každý z nás se může změnit. A může třeba pod výsledkem nějakých životních proher přijít s nějakou změnou. Pana premiéra mám za vysoce inteligentního člověka, přemýšlivého, chápavého, empatického, takže bych byl rád, aby více naslouchal svému zralému rozumu než některým svým poradcům. Možná že v tom je ten problém.

Zimola: O hlasy KSČM se v Parlamentu ucházejí úplně všichni.Video: Vaclav Toman, Novinky

  Mělo by se podle vás zrušit Bohumínské usnesení, které zakazuje spolupráci ČSSD s komunisty na vládní úrovni? Hlasoval byste ve vnitrostranickém referendu pro?

Někdo říká, že Bohumínské usnesení je už dávno mrtvé. Jiní říkají, že naši voliči od nás vyžadují tento poměrně zásadový postoj na vládní úrovni. Chci, aby si od tohoto tématu odvinula debata. Musíme to vydiskutovat. Ale mám pocit, že výzvy ve druhém desetiletí 21. století, které před námi jsou, už nejsou o tom, s kým si budu zakazovat spolupracovat a s kým ne. KSČM je standardní politická strana, o jejíž hlasy se v Parlamentu ucházejí úplně všichni.

Takže spolupráce s KSČM na vládní úrovni by vám nevadila.

Správně to shrnujete, zjednodušujete, ale ono to tak jednoduché prostě není. Je třeba o tom vést diskusi. Můj názor se odvine od té diskuse. Musím chápat všechny souvislosti. Rád bych si vyslechl názory těch, kteří mi řeknou, že pro sociální demokracii to není dobré řešení, jako těch, kteří budou tvrdit, že to dobré řešení je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám