Hlavní obsah

Zprávu o Zemanově cestě na Rhodos vláda přerušila, pro schválení prý nebylo dost hlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu přerušila projednávání zprávy o cestě prezidenta Miloše Zemana na konferenci na řeckém ostrově Rhodos. Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) se nenašlo dost hlasů pro schválení materiálu. O přerušení na Twitteru informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Foto: KPR

Prezident Miloš Zeman hovoří na rhodské konferenci Dialog civilizací. Vpravo Vladimir Jakunin

Článek

Konferenci Dialog civilizací pořádá ruský podnikatel a spolupracovník prezidenta Vladimira Putina Vladimir Jakunin. Hrad vyčíslil náklady cesty na 300 tisíc korun, což ovšem nezahrnuje výdaje na dopravu a ochranku. [celá zpráva]

O předložení informativního materiálu do rozpravy požádal Dientsbier minulý týden. „Důvodem bylo, že podle mě účast na konferenci symbolicky zpochybňovala postoj ČR i Evropské unie vůči ruské imperiální a agresivní politice,” napsal Dientsbier.

Dnes se podle něj nenašla většina pro schválení. „Protože část členů nebyla ochotna pro schválení cesty hlasovat,” vysvětlil.

„Byla tam košatá diskuze o tom, kam jel a proč a jestli je to v souladu se zahraniční politikou České republiky. Dalším důvodem, proč to bylo přerušeno, že nebylo přítomno mnoho členů vlády,“ doplnil šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Český prezident se letos konference účastnil už poněkolikáté. Předloni za to sklidil kritiku opozice. Ve svém projevu hovořil hlavně na téma tzv. Islámského státu, který přirovnal k rakovině. Kvůli konferenci se Zeman nezúčastnil v Izraeli pohřbu bývalého prezidenta a premiéra Šimona Perese, na nějž se sjelo mnoho světových státníků. Zastoupili ho premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

Zakladatel a pořadatel rhodského diskusního fóra, podnikatel Jakunin, je stoupenec a blízký spolupracovník prezidenta Putina. Po ruské anexi Krymu byl zařazen na sankční seznam USA. Obchodní aktivity Jakunina byly několikrát terčem stížností a žalob ruského protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného. Jakunin ale jeho obvinění kategoricky odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám