Hlavní obsah

Vláda odmítla návrh TOP 09 na zrušení pokuty za urážku úředníka

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stát nemá být vrchnost, zaznívá často z TOP 09, a její poslanec Martin Plíšek proto navrhl, aby se v rámci přestupkového zákona zrušila pokuta za urážku úřední osoby, která se může vyšplhat až do výše deseti tisíc korun. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu návrh topky zamítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek

Článek

„K poslaneckému návrhu ohledně novely zákona o přestupcích přijala vláda negativní stanovisko,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

„Z mého pohledu to bude znamenat, že úředník je jakási vrchnost a občan je poddaný. Kromě všech možných nástrojů a sankcí dostává úředník ještě další možnost jak v případě, že se mu někdo nelíbí, dát pokutu,“ řekl Novinkám Plíšek.

Přestupkový zákon podle Plíška umožňuje urážky úředníka řešit dostatečně a není potřeba zavádět desetitisícové pokuty.

Policisté budou moci rozpustit shromáždění

Vláda také nesouhlasila s dalším návrhem z pera TOP 09 ohledně shromažďovacího zákona. Topka chtěla, aby policisté nemohli rozpustit shromáždění.

Plíšek také navrhl, aby úředníci a policisté neměli kompetence přesunout přímo na místě veřejné shromáždění někam jinam. „Hlavně nám vadilo, že úředník bude moci změnit místo konání shromáždění, což může být i zneužitelné,“ sdělil Novinkám Plíšek.

Obává se, že úředníci by mohli happeningy přesouvat na základě politického zadání. „Pravomoci, které mají úředníci dosud, stačí,“ míní Plíšek. Oba návrhy nyní poputují do Sněmovny, kde se k nim vyjádří poslanci.

Anketa

Podporujete návrh TOP 09 na zrušení pokuty za urážku úřední osoby?
Ano
68,7 %
Ne
31,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2982 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám