Hlavní obsah

Starostové si po volbách věří, o TOP 09 už moc nestojí

Právo, Oldřich Danda

Slušný výsledek v krajských volbách posílil sebevědomí politiků hnutí STAN a také jejich přesvědčení, že by měli kandidovat do sněmovních voleb příští rok samostatně, tedy bez TOP 09.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Článek

Vedení hnutí se má sejít příští pondělí a předvolební smlouva s TOP 09, která končí na konci roku, bude jedním z bodů programu.

Jasno má místopředseda STAN Radim Sršeň, který prosazuje, aby spolupráce se stranou vedenou Miroslavem Kalouskem byla ukončena. „Myslím, že jsme se dokázali postavit na vlastní nohy a měli bychom jít do sněmovních voleb samostatně,“ řekl Právu.

Domluvené koalice v krajích

FOTO: David Ryneš, Novinky

Důvodem je to, že se ne zcela ztotožňuje s politikou TOP 09. „Vážím si řady lidí z topky, jako Karla Schwarzenberga, ale styl politiky Miroslava Kalouska mi není vlastní,“ dodal.

První místopředseda hnutí Vít Rakušan, pod jehož vedením Starostové výrazně bodovali ve středních Čechách, soudí, že v hnutí je řada zastánců rozchodu. „Není vyloučeno, že budeme s TOP 09 pokračovat, ale říkali jsme si, že krajské volby budou testem, jestli dokážeme uspět sami, a v tom jsme obstáli,“ řekl.

Půta: Máme jediný pokus

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta si také myslí, že prokázali, že dokážou kandidovat sami, a že by bylo dobré mít ve Sněmovně vlastní klub poslanců, ale nabádá k opatrnosti. „Budeme mít jen jeden pokus, protože pokud se rozhodneme špatně a skončíme pod pěti procenty, ať už s topkou, nebo sami, tak to bude rána pod čáru ponoru celého hnutí,“ uvedl Půta.

Dodal, že budou určitě chtít, aby s nimi do voleb šla regionální hnutí, se kterými kandidovali v krajích.

Místopředseda hnutí a europoslanec Stanislav Polčák navrhne, aby se do sněmovních voleb spojili s ostatními regionálními stranami. „Budu chtít, aby se v ČR zformovala silná komunální strana, aby byli regionální politici ve všech patrech politiky,“ řekl.

Předseda STAN Petr Gazdík nechtěl otázku spolupráce s TOP 09 vůbec komentovat.

Schwarzenberg by dál spolupracoval

První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek chce navrhnout, aby se smlouva se STAN prodloužila, i když si je prý vědom, že v hnutí je spíš opačná nálada. Když dostanou košem od Starostů, budou prý hledat v regionech jiného partnera. „Musíme se pokusit vyvolat debatu, jestli existuje možnost jiných předvolebních, případně povolebních koalic,“ podotkl.

Oslovit bude určitě chtít i ODS a lidovce.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg by byl rád, kdyby se STAN dál spolupracovali. „Je nám to nejbližší strana, se kterou se nám dobře pracovalo. Bohužel došlo ke zbytečným rozbrojům a doufám, že se spolupráce obnoví,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám