Hlavní obsah

Nenastavili jsme žádné limity, říká nastávající plzeňský hejtman o koalici

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože v krajských volbách zvítězilo v Plzeňském kraji hnutí ANO, hejtmana získá sociální demokracie. Nastávající hejtman Josef Bernard řekl v rozhovoru pro deník Právo, že vedení kraje využije fungující plzeňské koalice.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Hejtmanem Plzeňského kraje bude Josef Bernard z ČSSD

Článek

ČSSD skončila druhá, přesto bude mít hejtmana a rozhodující slovo v radě. Je férové, že vítěz ANO zůstal v opozici?

Jde o politický boj. Fér to je, dali jsme dost prostoru k tomu, aby se ANO pokusilo vládu sestavit. Asi to nešlo, tak jsme se o to pokusili my a byli jsme úspěšní.

Domluvené koalice v krajích

FOTO: David Ryneš, Novinky

Proč jste se nedomluvili s vítězem?

Neměli jsme nastavené žádné limity, s kým se dohodneme a s kým ne. Přišlo mi ale efektivní, když se domluvíme na koalici, která už funguje ve městě Plzni.

Z ANO zní, že se vám to může vymstít při sněmovních volbách. Nemáte obavy?

Nemám. Naopak věřím, že tady zůstanou standardní demokratické strany, že budeme demokratická země, že nebudeme směřovat jinam, k populismu, k účelovým jednáním, aby se prosazovaly zájmy jednoho komerčního subjektu.

Čtyřkoalice na hejtmanství bude mít křehkou převahu jediného hlasu.

Jak jsem už mohl poznat své kolegy, tak se toho nebojím.

Neuvažovali jste o přibrání TOP 09?

Takové úvahy existovaly. Ale čím víc stran, tím horší domluva, tím obtížnější jednání o koaliční smlouvě. Já jsem preferoval, aby koalice měla většinu, bylo v ní co nejméně subjektů a aby se co nejvíce se blížila koalici na plzeňské radnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám