Hlavní obsah

Zimola přijel na Hrad za Zemanem. Nic jsme nepiklili, tvrdí hejtman

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Jihočeský hejtman za ČSSD Jiří Zimola v úterý odpoledne přijel na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. Svoji návštěvu dopředu avizoval a informoval o ní i premiéra a šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotku. Chtěl tak prý předejít spekulacím, že by šlo o nějaké spiknutí. Zimola je totiž jedním z účastníků kontroverzní lánské schůzky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) se na Pražském hradě sešel s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Panu prezidentovi jsem poděkoval za mě a za kolegy v krajích za podporu, kterou nám věnoval v uplynulém tříletém období. Dostali jsme se k situaci mých povolebních vyjednávání v kraji. Řekl, že se mu nelíbí varianty, kdy je obcházen vítěz v jiných krajích,“ prohlásil po asi hodinové schůzce Zimola.

Novinkám řekl, že Zemanovi jako poděkování za podporu přivezl hruškovici. „Podpořil mě v řadě záležitostí, já jsem mu za to vděčný a myslím, že je minimálně slušné mu projevit poděkování tím, že mu přivezu něco z jihočeské zahrádky,“ podotkl.

Návštěvu avizoval dopředu

Zdůraznil, že návštěvu avizoval na svém Facebooku a informoval o ní i premiéra Sobotku. „To proto, aby ho někteří dobráci neinformovali po svém, že se na Hradě připravuje nějaké spiknutí, nic takového se dít samozřejmě nebude,“ uvedl Zimola.

Zimola je jedním z úspěšných hejtmanů ČSSD. Ač strana v krajských volbách prodělala debakl, právě jihočeský hejtman dokázal v regionu už potřetí vyhrát. Mnozí o něm hovoří jako o možném Sobotkově nástupci.

O současném vedení ČSSD prý ale v úterý na Hradě řeč nebyla. „Bavili jsme se o výsledku voleb, že to nebylo žádné vítězství. Nic jsme nepiklili, nehovořili jsme o změnách v sociální demokracii. Bavili jsme se, jaká je situace v jednotlivých krajích,” komentoval Zimola. . Zopakoval, že o to být v čele ČSSD nestojí.

Aktér schůzky v Lánech

Jihočeský hejtman je jedním z aktérů lánské schůzky. Ta se odehrála v roce 2013 po předčasných volbách do Sněmovny. Po utajovaném setkání u prezidenta Miloše Zemana v Lánech Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Milan Chovanec iniciovali odchod předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Schůzka ale byla vyzrazena a Sobotka puč ustál.

Zimola poté rezignoval na posty ve výkonném výboru a předsednictvu ČSSD. V březnu 2014 oznámil, že opouští Sněmovnu a ponechal si pouze funkci hejtmana. Stojí si však za tím, že o Lánech panuje spousta mýtů.

„Já jsem v Lánech byl, a proto opakovaně tvrdím, že v Lánech jsem já byl účasten večeře s panem prezidentem a hodnocení parlamentních voleb. Nic jiného,“ řekl v úterý před schůzkou Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám