Hlavní obsah

ANO se v Královéhradeckém kraji nevzdává, nabízí post hejtmana a chce dál jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO v Královéhradeckém kraji se nehodlá smířit s tím, že by jako vítěz voleb mělo skončit v opozici. Podle úterního prohlášení netrvá na postu hejtmana a bude usilovat o vznik středopravé koalice. Oznámila to jednička krajské kandidátky Klára Dostálová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj a lídryně ANO v Královéhradeckém kraji Klára Dostálová

Článek

Na většinové koalici s 24 mandáty se již v sobotu krátce po volbách začali domlouvat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem by mohl být lídr ČSSD Jiří Štěpán.

„Nadále platí dohoda pěti. Co mám informace, tak podání rukou ze soboty platí,” řekl v úterý předseda krajské ČSSD Jan Birke. I představitelé ODS a Koalice pro Královéhradecký kraj, která je složena z KDU-ČSL, HDK a VPM, v pondělí večer potvrdili, že v jednáních o pětikoalici hodlají pokračovat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

V pondělí večer ANO na sérii schůzek postupně jednalo s šesti stranami v zastupitelstvu. Pozvánku ANO neakceptovali zástupci Koalice pro Královéhradecký kraj a TOP 09. ANO se na schůzkách snažilo zvrátit dohodu pětikoalice, což se mu nepodařilo. Podle Dostálové však ANO během jednání našlo programovou shodu s několika subjekty.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Královéhradeckém kraji

Na večerních jednáních ANO také stranám oznámilo, že netrvá na pozici hejtmana. „Jednali jsme i o možnosti kopírovat rámec současné vládní koalice a využít komunikaci s vládou na získání prostředků pro další rozvoj kraje,” uvedla Dostálová. Preferenci by ale dala středopravé koalici. O vytvoření koalice chce ANO dál jednat.

Volby v hradeckém kraji vyhrálo ANO se 13 mandáty. Druhá skončila ČSSD se šesti mandáty. Po pěti mandátech mají ODS a Koalice pro Královéhradecký kraj, která je složená z KDU-ČSL, HDK a VPM. Po čtyřech zastupitelích získala KSČM, TOP 09 a koalice Starostové a Východočeši. Shodně dvě křesla mají koalice SPD a SPO a koalice pirátů, Strany zelených a Změny pro Královéhradecký kraj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výsledek voleb v Královéhradeckém kraji

Se ziskem 25,18 procent hlasů se na prvním místě v Královéhradeckém kraji umístilo ANO 2011. Lídrem je Klára Dostálová (ANO). Druhé místo s 13,08 procenty...

Výběr článků

Načítám