Hlavní obsah

Na severu Moravy a ve Slezsku bude vládnout ANO spolu s lidovci a ODS

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

V krajských volbách vítězné hnutí ANO uzavře v Moravskoslezském kraji koalici s KDU-ČSL a ODS. V pondělí večer se na tom shodly vyjednávací týmy hnutí ANO a ODS. Druhá v krajských volbách ČSSD zůstane mimo.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dosavadní moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) končí.

Článek

„Dohodli jsme se na spolupráci, pokračujeme ve společném projektu,“ potvrdil volební lídr a kandidát na hejtmana za hnutí ANO Ivo Vondrák. Podle něj uzavření trojkoalice nic nebrání. Věří jí, i když žádná dohoda mezi stranami sepsána nebyla. „Podali jsme si ruku a já si myslím, že hrajeme fér a můžeme si důvěřovat,“ podotkl.

To, že si ANO s lidovci notuje, nastínil už po sobotním vyhlášení výsledků krajských voleb volební lídr KDU-ČSL Lukáš Curylo. V průběhu pondělí řekl, že lidovci koalici s ANO a ODS dávají velké šance.

ČSSD jde do opozice

Skončí tak dosavadní moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Ten ještě dříve učinil případným koaličním partnerům nabídku. „Kdyby mělo komukoliv činit problém uzavírat koaliční dohodu s ČSSD  kvůli mému jménu, tak není to o mém jméně, sociální demokracie může být součástí krajské vlády i bez toho že bych v ní seděl,“ řekl Novák Právu ještě před ohlášením nové koalice.

Novák je jedním z hejtmanů, na něž poukazuje už dlouhé měsíce ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Oba muži se dokonce dostali do soudního sporu. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Moravskoslezském kraji

„Našli jsme dohodu na rozdělení křesel v radě i na programových prioritách. Další jednání bude v pátek, kdy budeme řešit personálie,“ řekl volební lídr ODS Jakub Unucka. Říci, že koalice bude stoprocentně uzavřena, však podle něj bude možné až po sepsání a podepsání koaliční smlouvy. „Ale všechny tři strany tento projekt chtějí a budou dále jednat, aby ho dovedly až do koaliční smlouvy,“ dodal Unucka.

Podle předběžných dohod všech tří stran by v jedenáctičlenné krajské radě mělo mít hnutí ANO šest, KDU-ČSL tři a ODS dvě místa. Kromě postu hejtmana má ANO dostat i čtyři posty náměstků, zbývající dvě strany mají mít po dvou náměstcích.

Reklama

Související články

Výsledek voleb v Moravskoslezském kraji

Se ziskem 25,7 procent hlasů se i v Moravskoslezském kraji na prvním místě umístilo ANO 2011. Lídrem je Ivo Vondrák (ANO). Na druhém místě skončila ČSSD se...

Výběr článků

Načítám