Hlavní obsah

Čeští ženisté budou v Bechyni školit kurdské pyrotechniky

Kurdští pyrotechnici budou cvičit u ženijního pluku v Bechyni. Výcvik 11 specialistů začne v druhé polovině října, potvrdil v pondělí ČTK Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany. Budou cvičit odstraňování nevybuchlé munice. Podle webu Deník.cz, který o výcviku informoval, bude trvat asi čtyři týdny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Odborný kurz pro 11 příslušníků iráckých kurdských ozbrojených sil zaměřený na osvojení základních znalostí při vyhledávání a detekci nevybuchlé munice (EOD) se uskuteční u 15. ženijního pluku v Bechyni v druhé polovině října," sdělil Lukovský.

Zúčastní se jej příslušníci oficiálních bezpečnostních složek Regionu iráckého Kurdistánu. Jsou součástí koalice bojující proti takzvanému Islámskému státu a součást iráckých ozbrojených sil. "Konání kurzu v oblasti EOD v ČR vyplynulo z konzultací představitelů Ministerstva obrany ČR v Regionu iráckého Kurdistánu na počátku tohoto roku," uvedl Lukovský.

Češi mohou zúročit zkušenosti

Poznamenal, že potřeba výcviku iráckých ozbrojených sil v oblasti pyrotechniky opakovaně zaznívá na různých mezinárodních jednáních. Dodal, že pro ministerstvo obrany je kurz příležitostí zúročit zkušenosti českých armádních pyrotechniků ze zahraničních misí a zároveň pomoci Iráku při budování pyrotechnických schopností.

Pyrotechnické zkušenosti jsou v Iráku velmi vítaným uměním. Při dobývání měst, které měli islámští radikálové v držení, se musejí vojáci potýkat s odstraňováním velkého množství nastražených náloží. Jejich likvidace velmi ztěžuje a zpomaluje spojenecký postup.

Plánovaný výcvik je podle Lukovského "po všech stránkách komunikován a koordinován s partnery". Dodal, že jeho náplň odpovídá obdobným kurzům, které iráckým bezpečnostním složkám poskytují další státy koalice bojující proti IS.

Česká republika už Kurdy a Iráčany vojensky podpořila zásilkou zbraní nebo munice. Z armádních skladů jim poslala milióny nábojů do kulometů a samopalů, tisíce granátů i samopalů. Česko chce také poskytnout léčbu několika zraněným kurdským vojákům. Další pomocí Iráku byl prodej nepotřebných bitevníků L-159 a výcvik iráckých pilotů. Do země by také v nejbližších měsících měla odletět zdravotnická jednotka, kterou budou následovat armádní instruktoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám