Hlavní obsah

Budovu Kliniky na pražském Žižkově získala SŽDC

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Objekt v Jeseniově ulici na Žižkově, který obývá Autonomní sociální centrum Klinika, získala od státu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Aktivisté budovu obsadili koncem roku 2014. S Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) následně uzavřeli smlouvu o roční zápůjčce a po jejím skončení odmítli objekt opustit. ÚZSM nabídl objekt k využití některé ze státních organizací.

Foto: Lucie Plesníková, Novinky

Autonomní sociální centrum Klinika

Článek

„V rámci takzvané širší nabídky projevila o budovu zájem jedna státní organizace, a to Správa železniční a dopravní cesty. Po vyřešení nezbytných administrativních kroků byla minulý týden podepsána Smlouva o převodu majetku státu ve prospěch SŽDC,” sdělil Novinkám mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Převod vlastnických práv bude nyní zanesen do katastru nemovitostí.

Aktivisté v objektu provozují sociální centrum a odmítají jej opustit. V objektu byla letos opakovaně nahlášena bomba a musel být vyklizen. Aktivisté se tam vždy vrátili a pořádají tam kulturní i vzdělávací akce.

Převod na SŽDC aktivisté zpochybňují s poukazem na to, že se správce železnic ptali, zda připravuje projekt na využití objektu a bylo jim sděleno, že nikoliv.

"Dotaz zněl zcela konkrétně, a to na připravený projekt, nikoliv na samotné převzetí nebo využití objektu. A projekt, ani jiná dokumentace opravdu ještě hotov není. Takto jsme i podle zákona odpověděli," citovala ČTK mluvčího SŽDC Jakuba Ptačinského, podle něhož by měla být budova opravena a měli by se do ní přesunout zaměstnanci SŽDC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám