Hlavní obsah

Jak se rodí koalice v jednotlivých krajích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce po zveřejnění výsledků krajských voleb začala v jednotlivých krajích vyjednávání o podobě nových koalic. Hnutí ANO, které dokázalo zvítězit v devíti krajích, může být v několika regionech vyšachováno ze hry širokými koalicemi a může skončit v opozici.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb

Článek

Královéhradecký kraj: Vítězné babišovce vyšachovali ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj (lidovci, HK demokratický klub a VPM), Starostové a Východočeši a TOP 09. Post hejtmana má získat soc. dem. Jiří Štěpán. ANO se nicméně snaží vytvořit koalici s dalšími dvěma stranami

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Královéhradeckém kraji

Středočeský kraj: Je možná koalice ANO, STAN a TOP 09 s kandidátkou na hejtmanku Jaroslavou Jermanovou (ANO). „V tomto formátu nyní jednáme. Dohoda není žádná podepsaná, ale v pondělí máme pokračovat exkluzivně v této sestavě,“ uvedl lídr STAN Vít Rakušan. ODS se snaží o koalici bez ANO, nahradit by ho musela soc. dem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

Jihočeský kraj: Vítězný hejtman soc. dem. Jiří Zimola oslovil babišovce. Potřebuje třetího, v úvahu připadá ODS, Pro Jižní Čechy nebo Jihočeši, protože ANO odmítá lidovce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihočeském kraji

Plzeňský kraj: Vypadá to na vládu ČSSD, ODS a dvou uskupení: Koalice pro Plzeňský kraj a koalice STAN a Patriotů. Hejtmana si možná udrží soc. dem., mohl by se jím stát Josef Bernard. Vítězné ANO by bylo ze hry.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Plzeňském kraji

Karlovarský kraj: ANO oslovilo všech sedm stran. Potřebuje další dvě. Pokračování koalice soc. dem., Hnutí nezávislých, TOP 09 a ODS je bez ANO téměř vyloučené.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Karlovarském kraji

Ústecký kraj: Vítězné ANO preferuje dvoukoalici s komunisty, kterým by babišovci mohli přenechat i místo hejtmana pro Oldřicha Bubeníčka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Ústeckém kraji

Liberecký kraj: Může vládnout jen STAN s ANO, ale STAN zvažuje širší koalici. Vyjednavači oslovili zástupce soc. dem. a ODS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Libereckém kraji

Pardubický kraj: Spekuluje se, že vítězné ANO by mohlo zůstat v opozici a že by mohla vzniknout koalice ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK), kde jsou lidovci, a STAN.  Nejdříve se sejdou zástupci ČSSD a KPK, kteří spolu dosud spolupracovali v krajské vládě, a až poté si k jednání přizvou vítěze voleb ANO, řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Pardubickém kraji

Vysočina: Podle výsledků voleb by se na Vysočině nabízela koalice stejná jako na vládní úrovni, tedy soc. dem., ANO a lidovci s hejtmanem Jiřím Běhounkem za ČSSD.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb na Vysočině

Moravskoslezský kraj: Vítězné ANO jedná s lidovci a ODS, koalice by měla pohodlnou většinu a vyřadila by levici. Hejtmanem by mohl být Ivo Vondrák z ANO.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Moravskoslezském kraji

Jihomoravský kraj: ČSSD je až třetí za prvním ANO a druhými lidovci. S Michalem Haškem, který zůstává členem vyjednávacího týmu soc. dem., odmítá spolupracovat ANO, TOP 09 s Žít Brno i zelení a piráti. Nabízí se hned několik možností koalice. Jedna je na vládním půdorysu ANO, KDU-ČSL a ČSSD bez Haška. Další variantou je obdobná koalice jako na brněnském magistrátu, kde je ANO, KDU-ČSL, Žít Brno, TOP 09 a Strana zelených.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihomoravském kraji

Zlínský kraj: Jasný vítěz Jiří Čunek z KDU-ČSL jedná o koalici s ANO a STAN, ve hře může být i soc. dem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Zlínském kraji

Olomoucký kraj: Vítězné ANO se dohodlo s ČSSD. Dále jednají s ODS a Koalicí pro Olomoucký kraj, kde jsou i lidovci a zelení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Olomouckém kraji

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám