Hlavní obsah

Víc než vojákům sloužily armádní lázně ke komerci, uvedl NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Armádní lázně a rekreační zařízení sloužily v minulých několika letech spíše ke komerčním účelům než k těm, ke kterým jsou určeny, konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři prověřovali hospodaření Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení (VLRZ) v letech 2102 až 2015. Zjistili také, že příspěvková organizace ministerstva obrany nevedla správně účetnictví nebo dělala chyby v tendrech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

VLRZ mají ve své správě rekreační a lázeňská zařízení, jako jsou například vojenské zotavovny, vojenské lázeňské léčebny, Vojenský rehabilitační ústav či Domov pro válečné veterány Karlovy Vary.

V uplynulých čtyřech letech ale vojáci a zaměstnanci ministerstva využívali jen 36 procent jejich kapacity, zatímco pro komerční činnost bylo využíváno 46 procent. Zbytek zůstal neobsazený.

„Ministerstvo navíc využívání kapacit pro hlavní a jinou činnost nesledovalo ani nevyhodnocovalo odděleně. Nemělo tak přehled, jestli lázně a rekreační zařízení slouží svému účelu, tedy k rekreaci vojáků a zaměstnanců ministerstva,“ uvedl NKÚ.

Nedostatky v účetnictví ovlivnily hospodářský výsledek hlavní činnosti, který tak nebyl spolehlivý.
NKÚ

Podle kontrolorů organizace v roce 2012 nesprávně účtovala výnosy a chybně tvořila rezervy.

„Nedostatky v účetnictví ovlivnily hospodářský výsledek hlavní činnosti, který tak nebyl spolehlivý. I přesto jej ministerstvo schválilo a na základě výsledků schváleného hospodaření dostávali zaměstnanci VLRZ odměny,“ uvedli.

Chyby při rekonstrukci Vranova

Organizace podle NKÚ použila téměř 60 miliónů korun určených na mzdové a další osobní náklady z hlavní činnosti na mzdové náklady z jiné činnosti. Podle NKÚ se tak VLRZ dopustila porušení rozpočtové kázně.

Kontroloři objevili chyby i v tendru na rekonstrukci chodby a pokojů v hotelu Vranov. Organizace ji podle nich rozdělila do čtyř etap a každou zadala zvlášť jako zakázku malého rozsahu pokaždé stejné firmě. Celkem ale stála rekonstrukce téměř 23 miliónů korun bez DPH, čímž překročila zákonem daný limit pro zakázky malého rozsahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám