Hlavní obsah

ANO v Ústeckém kraji chce vládnout ve dvou, nejpravděpodobněji s KSČM

Právo, Aleš Pelikán

Vítězné hnutí ANO v Ústeckém kraji preferuje silnou koalici dvou stran a již v neděli odpoledne zahájilo jednání s druhými komunisty, kteří jim pro tento záměr nejlépe vyhovují. Krom prolomení limitů se na svých programových prioritách strany shodly, nyní o variantách krajské vlády budou jednat předsednictva stran. Jasno o vzniku případné koalice by mohlo být do poloviny týdne.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Radost v krajském volebním štábu ANO v Ústí nad Labem neskrývali po volbách zleva lídr kandidátky Petr Urbánek, Marek Kocánek a Jan Richter.

Článek

ANO získalo v 55členném zastupitelstvu 20 mandátů, komunisté pak 13. Spolu by měli pohodlnou většinu. „Našli jsme si programové priority, které se s komunisty v mnoha ohledech potkávají. Na stůl jsme si položili varianty a za jakých okolností bychom do spolupráce šli. Vzhledem k tomu, že my preferujeme stabilní vládu v kraji, tak pro nás je prioritou postavit na dvou partnerech, což nám s komunisty zaručuje pohodlnou většinu,“ řekl Právu krajský předseda ANO Jan Richter.

S variantami, které si strany předběžně dohodly, půjdou nyní jednat do svých předsednictev. „Myslím si, že rozhodnutí by mohlo padnout do středy maximálně. Nechceme nic natahovat, čím dřív budou jakákoliv jednání uzavřena, ať u toho budeme či nikoli, tak pro kraj jen dobře,“ dodal Richter. Ten podle svých slov s žádostí o jednání oslovil i lídra třetích sociálních demokratů poslance Jaroslava Foldynu. Žádné termíny schůzek mezi stranami ale zatím stanoveny nebyly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Ústeckém kraji

„Bylo to první informační jednání, podívali jsme se na naše volební programy, které v podstatě až na limity těžby uhlí jsou si v mnoha věcech velice podobné,“ řekl Právu lídr komunistů a dosavadní hejtman Oldřich Bubeníček s tím, že se strany sejdou určitě znovu. „Máme zájem se sejít i s dalšími stranami, jednání jsou zatím na začátku,“ dodal Bubeníček.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Ústeckém kraji

Pokud by se ostatní strany v Ústeckém kraji pokusily obejít vítězné ANO, moc prostoru nemají. Jedinou variantou je, že by se druzí komunisté museli spojit s třetí ČSSD a přibrat i koalici Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se Stranou práv občanů (SPD a SPO), která obsadila pět míst. Dohromady by strany tvořily těsnou většinu 28 hlasů. Koalice KSČM, ČSSD a čtvrté ODS se sedmi mandáty v kraji nepřichází v úvahu, již dopředu spolupráci s komunisty vyloučili občanští demokraté.

Zájem dostat se do vedení kraje má koalice SPD a SPO. „Jednat samozřejmě budeme v průběhu příštích dní. Abychom mohli ovlivňovat chod kraje, chtěli bychom se samozřejmě stát členy koalice,“ řekl Právu lídr SPD a SPO Petr Šmíd.

Reklama

Výběr článků

Načítám