Hlavní obsah

Skokanem voleb je Pospíšil, voliči ho z padesátého místa katapultovali na první

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Husarský kousek se ve volbách na západě Čech podařil Jiřímu Pospíšilovi. V Plzeňském kraji letos kandidoval jako nestraník za Top 09, a to až z padesátého místa kandidátky. Díky silné podpoře voličů, kteří ho zakroužkovali 2819 krát, se ale prodral na první příčku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Trochu jsem se bál, že když zastupuji Plzeňský kraj a Českou republiku v Bruselu, tak mě občané v regionu nebudou považovat za místního politika a za jednoho z nich. Jsem rád, že se nakonec potvrdilo, že tomu tak není,“ řekl Právu Pospíšil s tím, že výsledek chápe i jako vysvědčení jeho práce v Evropském parlamentu. „Bylo to takové malé referendum,“ dodal.

Pospíšil před čtyřmi lety vedl kandidátku ODS. Získal nejvíce preferenčních hlasů a straně Petra Nečase zajistil jediné vítězství v regionech. Nečas přitom Pospíšila, tehdy v roli ministra spravedlnosti, už před volbami za ne zcela jasných okolností vyhodil ze své vlády.

Teď Pospíšil znovu dokázal, že je v Plzeňském kraji fenoménem. Přesto, že se na své přání ocitl na chvostu kandidátky Top 09, obdržel 2819 preferenčních hlasů - 24,79 procenta hlasů.

Odměny na charitu

„Mám z toho obrovskou radost, všem voličům děkuji. Percentuálně se jedná o nejlepší výsledek v Plzeňském kraji,“ uvedl Pospíšil, který si funkci zastupitele ponechá. „Finanční odměnu, kterou zastupitelé dostávají, budu dávat na charitu jako dosud. Peníze věnuji dětem z dětského domova,“ podotkl europoslanec.

V Plzeňském kraji se do zastupitelstva dostalo osm politických stran a koalic. Top 09, která obdržela sedm procent hlasů a získala tři mandáty, má stále šanci na místo v krajské radě. Zda by ho Pospíšil akceptoval, považuje za předběžnou otázku.

„Podle mého názoru by to pro Topku nemělo být o získaném místě, ale o tom, jaký program bude budoucí krajská rada prosazovat. Personálie jsou pro mě podružné. Nejde o rozdělování fleků, ale o to, co krajská samospráva v dalších čtyřech letech pro občany udělá,“ uzavřel.

Mezi další skokany patří senátor Jaroslav Kubera z ODS. Toho sice voliči v Ústeckém kraji nekatapultovali na první místo a neudělili mu tolik preferenčních hlasů, přesto díky kroužkování Kubera dokázal poskočit z 55. místa na druhé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám