Hlavní obsah

Bělobrádek: Někde byl boj s konkurencí kanibalismus, ale posílili jsme

Právo, jim

Lidovci v řadě krajů kandidovali v rámci volebních koalic, které se svým programem cílily na obdobné voliče jako jiná místní seskupení. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si myslí, že právě na úkor takové konkurence jeho strana ztrácela. Nicméně se po krajských a prvním kole senátních voleb cítí posílen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek sleduje ve volebním štábu strany sčítání výsledků krajských voleb.

Článek

Jste spokojen s dnešním výsledkem?

Ještě jsem neviděl definitivní přepočty na mandáty, ale vypadá to, že bychom měli o pár mandátů posílit. Zároveň si myslím, že vítězství v jednom kraji a možnost mít jednoho hejtmana je taky úspěch.

Počet našich kandidátů do Senátu je devět, tak to pokládám taky za dílčí úspěch. Samozřejmě o úspěchu se budeme bavit až po druhém kole.

Připisujete výsledky vašemu vládnutí, nebo je to výsledek snahy regionálních politiků?

Výsledek souvisí i s tím, jaká je konkurence. Kraje jsou dost rozdílné a někde kandidovalo více uskupení, někde se kanibalizovala v souboji o podobné voliče. V jiných krajích byla konkurence menší.

Samozřejmě jsme silnější v tradičních oblastech, ale také se ukázaly jako účelné koalice s jinými uskupeními, které třeba ve východních Čechách působí dlouhodobě. Díky tomu budeme mít i v Karlovarském a Plzeňském kraji své zastupitele.

V Královéhradeckém kraji jste však ztratili i přesto, že jste tam nastavil vlastní hruď. Na kandidátce jste byl na druhém místě. Jak to hodnotíte?

Ztráta dvou mandátů není úspěchem, očekával jsem více. Měl jsem sice nejvíce kroužků v celém kraji, ale tady došlo přesně na ten kanibalismus, o kterém jsem hovořil – bojovali jsme s jinými uskupeními o podobného, ne-li stejného voliče.

Starostové a východočeši nám významně konkurovali, ale oni posílili, a my jsme ztratili. Musíme si říct, proč tomu tak bylo, a jak postupovat v kampani v příštích volbách. Je to pro nás možnost sebereflexe a říct si, jak pokračovat v krajském zastupitelstvu, kam se dostali i topka, zelení a piráti. To znamená, že tady došlo k určité roztříštěnosti.

Vytyčil jste si za cíl rozbít rudooranžové koalice, ale ty se začínají rozplývat samy.

Komunistická strana zaznamenala obrovské ztráty, v mnoha krajích ztrácela i sociální demokracie. Ale ani pravicové strany topku a ódéesku nelze označit za úspěšné, protože také ztrácely. ANO bralo všem.

Jak budete postupovat při sestavování krajských koalic?

Budeme to rozlišovat přísně krajsky, protože je to tam hodně individuální. Hodně záleží na tom, jací jsou tam lidé, se kterými budeme vyjednávat napříč politickými stranami. Vyloučit můžeme komunisty, Svobodu a přímou demokracii Tomia Okamury a Stranu práv občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám