Hlavní obsah

Filosof Bělohradský slaví: Na Praze 6 se levice do druhého kola nikdy nedostala

Právo, jim

Společný kandidát zelených a ČSSD filosof Václav Bělohradský slaví postup do druhého kola senátních voleb na Praze 6. Podle něj se jedná o úspěch, i když oproti protikandidátovi Jiřímu Růžičkovi (TOP + STAN) výrazně ztrácí. S malým odstupem za sebou nechal disidenta Františka „Čuňase“ Stárka (za ODS) a baletního mistra Vlastimila Harapese (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na senátora Václav Bělohradský

Článek

Je postup do druhého kola se 17 procenty úspěch?

Samozřejmě je to úspěch, protože do druhého kola se levice na Praze 6 ještě nedostala. Jednou dokonce skončila pátá.

Ale 17 procent není mnoho.

Měl jsem podobné kandidáty. Harapes – kultura do politiky, disident Stárek. To jsou lidé, kteří se sobě podobají. Myslím, že jsou ty hlasy správně rozptýleny. Ale dostat se do druhého kola byl cíl. A legitimizovala se tím spolupráce mezi stranami ČSSD a zelenými, což bylo i cílem kandidatury.

Ale vždyť jste mediálně známá osoba, tak proč se podceňovat?

Stárek je známý a Harapes je jistě známější než já, takže žádnou velkou výhodu jsem neměl.

Jaké si děláte naděje do druhého kola?

Cíl jsem splnil, a kdybych měl náhodou úspěch ve druhém kole, tak by to byl bonus. Něco, co by bylo překvapením.

Jak hodláte zaútočit na voliče Františka Stárka a Vlastimila Harapese?

Voliči přítele Harapese jsou mi jistým způsobem blízko. „Kultura do politiky“ je blízko „Dát politice smysl“. František Stárek je svázán s rockerskou kulturou, jinou formou nezávislosti, odvahy a antikonformismu. Vážím si jeho postoje, ale nevím, jestli mohu oslovit jeho voliče.

Jak vnímáte vítězství Jiřího Růžičky, který získal 42 procent hlasů?

Taky si ho velmi vážím, je to člověk zakořeněný v Praze 6. Výborně řídí gymnázium, jedno z největších v zemi. Kolikrát jsem vyjádřil i smutek, že musím kandidovat proti němu. Sdílím s ním důležitost vzdělání. Střední školství je jádrem vzdělávání a on je příkladem toho, jak by se vzdělání mělo rozvíjet.

Jak se změní vaše kampaň?

To nevím, nevyznám se moc ve volebních kampaních. Mám tam dva poradce ze Strany zelených a dva od ČSSD. vždycky si nechám poradit. Já jen hlídám to, abychom nevybočili z toho, co považuji za závazný směr. Nikdy bych nemobilizoval proti uprchlíkům, nikdy jsem nepřiživoval na strachu, se kterým některé strany pracují.

Není nakonec ta chabá volební účast důkazem toho, že se lidé tímto tématem nenechali ošálit?

Pro mě je to překvapení. Věřil jsem, že budou mít krajské volby větší účast. V senátních volbách je slabá účast pravidlem, a pokud se Senát nereformuje, tak to bude pořád horší. Ale myslel jsem, že motivace lidí zabývat se krajskou politikou je vyšší. V EU platí, že lidé se více účastní lokálních a krajských voleb, ale v ČR ani tohle není pravda. A nemám na to odpověď.

Co na dnešní volby říkali Bohuslav Sobotka a šéf zelených Matěj Stropnický?

Matěj Stropnický byl velmi rád, protože je to naděje na spolupráci mezi oběma stranami na Praze 6, což bylo smyslem kampaně. Co se týče Sobotky, nevím. Strana, zdá se, se snaží překonat šok z velmi negativního výsledku krajských voleb.

Co si o tom výsledku myslíte?

Krajské výsledky jsou až katastrofa. Řekl bych, že je to tím, že v kampani převládala mobilizace proti hnutí ANO. A to nezabírá. Strana ztratila příležitost hledat nové voliče, kteří jsou spokojení s tím, jak tato vláda vládne, například. A vládne dobře. Můj pocit je ten, že kampaň byla vedena špatně, ale je to diletantský názor.

Reklama

Výběr článků

Načítám