Hlavní obsah

Volební výprask pro Michala Haška. ČSSD ztratila Jihomoravský kraj

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ani v nejhorších snech si jihomoravská ČSSD nepředstavovala výsledek, který jí uštědřili voliči. Ještě nebyly ani spočítané všechny hlasy a už bylo jasné, že ČSSD porazilo nejen ANO, ale i její současný koaliční partner v kraji KDU - ČSL. Po osmi letech tak končí na jižní Moravě vláda ČSSD a taky je to konec Michala Haška na postu hejtmana.

Michal Hašek hodnotí volební výsledek ČSSD na jihu MoravyVideo: Novinky

 
Článek

„Sluší se popřát vítězi. Měli jsme větší ambice, byť výsledek pro nás znamená, že jsme se sportovní terminologií řečeno dostali v kraji na bednu,“ řekl Hašek v sále se spolustraníky, kde byl smutek téměř hmatatelný.

Podotkl, že je jasné, že do volby budoucího hejtmana už nebude mít strana co mluvit.

Zároveň uvedl, že zatím nelze předjímat, zda v příštím vedení kraje bude ČSSD zastoupena v koalici. ČSSD získala v kraji jen 15,5 procenta hlasů a skončila nejen za vítězným hnutím ANO, které podpořilo 20,84 procenta voličů, ale i za lidovci s 16 procenty.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Hašek po porážce ČSSD v Jihomoravském kraji

Hašek ztratil vysokou podporu voličů, na kterou byl zvyklý. Získal 7968 preferenčních hlasů, zatímco někdejší hejtman Stanislav Juránek za KDU - ČSL jich dostal 14 127.

Díky 4016 preferenčním hlasům také poskočil ze čtrnáctého místa na kandidátce ANO na první primátor Brna Petr Vokřál.

Reklama

Výběr článků

Načítám