Hlavní obsah

Filipa výsledky v krajích zklamaly

– Praha
Právo, nig

Předseda Krátce před pátou hodinou přišel mezi novináře v sídle KSČM předseda strany Vojtěch Filip. Výsledky voleb, které znamenají ústup KSČM z pozic v krajích, nebyl nadšen. Podle něho mohl být výsledek lepší, kdyby byla větší účast. „Lidé se nechali odradit od účasti ve volbách některými výroky a nechali tak za sebe rozhodovat menšinu občanů,“ netajil zklamání.

Atmosféra ve volebním středisku KSČMVideo: Novinky

 
Článek

„Výsledek musíme respektovat a budeme to muset vyhodnotit jak v krajích, tak i na ústředním výboru. Strana svěřila pravomoc sestavit kandidátky krajům, jak personálie, tak i program, tak se bude muset vyhodnotit, jak kdo tuto odpovědnost unesl,“ prohlásil Filip.

Foto: Tomáš Binter, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve volebním štábu Komunistické strany Čech a Moravy.

K úspěchu ANO uvedl, že jde o konjunkturální vítězství. „ ANO za ty tři troky, co je ve vládě, svým způsobem napravovalo vládnutí pravice, která za sedm let dokázala katastrofálně snížit výkonnost české ekonomiky. Náprava chyb sedmiletého vládnutí zabrala hodně práce a sil. V tomto ohledu musím říci, že hnutí ANO se nese na vlně odstraňování chyb z minulosti,“ řekl Filip.

KSČM se nebude bránit jakýmkoli jednání o případných koalicích v krajích. „Omezení nemáme jako vždy žádné. Upřednostňujeme programová jednání. Budeme proto vyhodnocovat programy jednotlivých stran a hnutí, které v tom kterém kraji uspěly, abychom pak jednali buď o spolupráci, nebo o podpoře toho uskupení, které povede kraj,“ dodal Filip. Podle něho nejvíce shody, až v 60 procentech, má KSČM shodný program s ČSSD.

V krajích, kde vyhrálo ANO je to podle Filipa otázka síly, jakou vůbec KSČM může mít sílu k vytvoření nějaké koalice, která by měla program, který by odpovídal i prioritám KSČM.

Filip by byl rád, kdyby ve funkci hejtmana v Ústeckém kraji mohl pokračovat Oldřich Bubeníček, který podle něho, ale i podle hodnocení jiných, byl hodnocen velmi dobře. Druhé místo KSČM v kraji vidí Filip jako úspěch. „Máme ambici, abychom i po těchto volbách ovlivňovali směřování v tomto kraji,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám