Hlavní obsah

Místo zastávky volí lidé na Plzeňsku v tesařství

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeštice

Netradiční volební místnost mají v Přešticích na jižním Plzeňsku. Lidé zde léta hlasovali v prostorách vlakové zastávky, která se otevírala jen v období voleb. Teď mají v obci novou místnost - volební urna s plentou stojí v místním tesařství.

Foto: Jan Švábek, Právo

Lidé na okraji Přeštic volili v místním tesařství.

Článek

V Zastávce, místní části města Přeštice, žije zhruba stovka obyvatel. Pro informaci, kdy naposled volili v běžné volební místnosti, musí sáhnout hluboko do paměti. Obec totiž na rozdíl od drtivé většiny samospráv žádné vhodné veřejné objekty už léta nemá.

„Vlaková zastávka se pro nás stala neobyvatelná. Prošla rekonstrukcí, prostory se celé upravily, a to tak, že se v nich nedá topit. Chybí tam elektřina, takže by tam teď byla velká zima,“ vysvětluje Právu jeden ze čtyř členů volební komise Václav Taišl.

Dá se říct, že jsme si polepšili.
Václav Taišl, člen komise

Volební místnost se proto přesunula do objektu místního tesařství Mertl. Topení pomocí dřeva nebo problémy s chybějící standardně vybavenou toaletou jsou nyní minulostí. „Dá se říct, že jsme si polepšili. Jsme tu už třetím rokem,“ říká Taišl. Ostatní členové komise mu přikyvují.

Přesto se musí spokojit se skromnými prostory, jedna žena a tři urostlí chlapi sedí na malých židličkách u dvou stolečků poblíž okna. Z dálky se k nim valí hřejivý vzduch vycházející z elektrického topení. Během prvních dvaceti minut voleb v obvodu odvolil jeden člověk.

Foto: Jan Švábek, Právo

Lidé na okraji Přeštic volili v místním tesařství.

Po dotazu, kde místní volili před tesařstvím a vlakovou zastávkou, přichází chvilka ticha. „V kulturním domě,“ říká zapisovatelka Alena Rudolfová. „To už je ale móc móc dávno. S kulturním domem to dopadlo tak, že se nesmí používat pro veřejnost. Není tam elektřina a hrozí tam další problémy. Takže na nás zbylo tohle, za což jsme rádi,“ dodává Taišl.

Bašta KSČM

Zastávka patří mezi baštu komunistů. Před čtyřmi lety zde v krajských volbách zvítězili, když získali o sedm procent více hlasů než druzí sociální demokraté. Podobně tomu bylo i před osmi lety - tehdy byl rozdíl mezi první KSČM a druhou ČSSD dokonce desetiprocentní.

„Máme tu velkou účast, lidé jsou zde uvědomělí,“ pokračuje jediná žena v komisi. „Jsou to penzisti, takže jsou zvyklí chodit k volbám,“ dodává další z komisařů. Naposled, v roce 2012, se volební účast vyšplhala na třiapadesát procent. Někdy prý činila i procent šedesát.

Jak letos dopadnou krajské volby, si ale členové komise netroufají tipnout. „To nevíme,“ kroutí shodně hlavami a přikyvují na větu, že to bude pořádně napjaté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám