Hlavní obsah

Na Korunovační se staví most, uzavírka ulice potrvá do poloviny prosince

Právo, Novinky, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražské Korunovační ulici se dokončuje pokládání betonových nosníků za pomoci jeřábů na nový most, který by měl být hotový do 10. prosince letošního roku. Uzavírka ulice v Bubenči trvá od 5. července. S odbouráváním původního mostu se začalo v srpnu, kvůli němu také došlo k dočasné výluce na trati.

BEZ KOMENTÁŘE: Výstavba mostu v Korunovační uliciVideo: Novinky

 
Článek

Poté byly vystavěny nové pilíře a od čtvrtka probíhá plánovaná instalace nosníků. Pomocí jeřábů jich dělníci zatím umístili deset, zbývá překlad posledního.

Složitá příprava nosníků

Samotný příjezd nákladu na místo byl podle Luboše Lobíka, provozně obchodního náměstka závodu Mosty Eurovia, značně komplikovaný.

„Vyžaduje koordinace velkého množství specialistů, museli jsme žádat o speciální povolení, a aby byla minimálně dotčena doprava v Praze, přejezdy se děly v noci. Prvních pět nosníků přijelo ze středy na čtvrtek, zbývajících pět dojelo ze čtvrtka na pátek,“ líčil Lobík.

Do deseti minut se nosník podaří usadit, další čtvrt hodinu probíhá zajištění.
Luboš Lobík, provozně obchodní náměstek závodu Mosty Eurovia

Nosníky pocházejí z Brandýsa nad Labem. Jeden měří 21,5 metrů, nejtěžší váží 35,5 tuny. „To jsou ty krajní, trošičku větší, vyrobené speciálně na tento most,“ přiblížil náměstek.

Instalace přes železnici vyžaduje důkladnou přípravu. Nákladní auto nejdřív musí najet do správné pozice ve stavební ohradě, dělníci nosník bezpečně zavěsí, a když projede vlak, startuje montáž. Ta je podle Lobíka velmi rychlá.

„Bavíme se řádově o minutách. Do deseti minut se ho podaří usadit, další čtvrt hodinu probíhá zajištění,“ přiblížil postup Lobík. Unikátní jeřáb má nosnost 500 tun, rameno se vysunulo do 27 metrů.

Hotovo do 10. prosince

Následně dojde k betonáži tělesa mostu, budou nataženy inženýrské sítě a nainstalují se nové povrchy.

„Most by měl být kompletně vystaven do 10. prosince, zespodu pod ním povede železniční trať. Konečná průjezdnost ulice je naplánována do poloviny prosince,” uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Reklama

Výběr článků

Načítám