Hlavní obsah

Část aktivistů Greenpeace sestoupila z věže elektrárny Chvaletice

• Aktualizováno

Nejméně čtyři z jedenácti aktivistů Greenpeace slezli ve středu z chladicí věže elektrárny Chvaletice, řekl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Aktivisté věž obsadili v pondělí, svou akcí protestovali proti plánovanému prodloužení provozu elektrárny. Sestup aktivistů zdržel vítr a špatné počasí. Policie aktivisty vyzve k podání vysvětlení, uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Aktivisté z Greenpeace zahájili sestup z chladicí věže elektrárny Chvaletice. Současně odstranili transparenty, které na věž vyvěsili.

Článek

Před tím, než zahájili sestup, sundali dva transparenty, které v předchozích dnech na chladicí věž umístili. Před tím ještě vytvořili nad věží barevnou mlhu, aby symbolicky upozornili na znečištění, které elektrárna produkuje.

Dva ze čtyř kotlů hnědouhelné elektrárny z roku 1979 podstupují modernizaci zhruba za 2,5 miliardy korun, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020 a i po rekonstrukci bude celkové znečištění vyšší, než kdyby byl provoz ukončen.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Chladicí věž elektrárny Chvaletice obsadilo ráno jedenáct aktivistů ekologické organizace Greenpeace.

Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Firma vyčísluje škody způsobené počínáním aktivistů. Mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová v úterý uvedla, že mohou dosáhnout řádově několika miliónů korun, v případě poškození pláště chladicí věže by to byly i desítky miliónů. Aktivisté to zpochybnili s tím, že navrtání děr akumulátorovou vrtačkou nemůže věž příliš poškodit.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Aktivisté z Greenpeace před sestupem odstranili transparenty

Greenpeace rovněž požadují, aby proces modernizace podstoupil hodnocení vlivu na životní prostředí EIA. Úřady to na rekonstrukci prvních dvou bloků nepožadovaly, podle ekologické organizace by se mělo posouzení uskutečnit alespoň před modernizací dalších dvou.

Provoz elektrárny protest Greenpeace neohrozil. Dva bloky jsou odstaveny kvůli modernizaci, zbývající dva kvůli nedávnému požáru dopravníku uhlí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám